لطفی، اصلاح طرز تفکر را زیربنای نوآفرینی دانست و گفت: عدممهارت نیروی انسانی و ریسکناپذیری سرمایهگذار، دو مانع جدی در حوزۀ کارآفرینی است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ رضا لطفی؛ رییس بنیاد نخبگان خراسان رضوی به موضوع انواع روشهای فکرکردن و چگونگی درست اندیشیدن اشاره کرد و گفت: برای درست اندیشیدن میتوان شش پیشنهاد ارائه داد، اول اینکه فرد خود را در معرض اندیشههای قوی قرار دهد، دوم اینکه ارتباط با انسانهای متفکر را افزایش دهد، سوم اینکه روی اندیشههای مثبت متمرکز شود و چهارم، اندیشههای مثبتش را عملی کند، پنجم اختصاص زمانی به فکر کردن و ششم تکرار این فرآیند است.
وی افزود: از تفکر کلان نگر، تفکر متمرکز، تفکر خلاق و تفکر امکانگرایانه، استراتژی و طراحی، به عنوان انواع تفکر نام برده میشود.
لطفی ادامه داد: طرز فکرها، باورهای افراد دربارۀ خودشان و اساسیترین توانمندیهایشان مانند هوش، شخصیت و استعداد هستند. به معنای بهتر، طرز فکر هر فرد، گونهای از تفکر دربارۀ دنیا و تأثیر فرد بر دنیا است.
رییس بنیاد نخبگان خراسان رضوی با اشاره به تنوع طرز فکرها، تصریح کرد: طرز فکر ثابت (بسته) در مقابل طرز فکر رشد قرار میگیرد.
وی به تفاوت بین دو اصطلاح اختراع (invention) و نوآفرینی (innovation) اشاره و تأکید کرد: نوآفرینی خلق محصول، خدمات، فرآیند، تکنولوژی و ایدههای بهتر یا موثرتر است که توسط بازار، دولت و جامعه انجام میگیرد، پس بسیار کاربردی است و میتواند تغییری در مسیر زندگی خود و دیگران ایجاد کند. در حالیکه invention صرفاً یک اختراع است که ممکن است جامعه نیازی به آن نداشته و یا پذیرای آن نباشد.
لطفی اضافه کرد: برای اینکه نوآفرینی تحقق پیدا کند، نیاز به تغییر قابل ملاحظهای در طرز فکر هست. طرز فکر نوآفرینی یک وضعیت ذهنی مشخص است که انسان را به سمت فعالیتهای نوآفرینانه سوق میدهد.
وی با بیان اینکه نوآفرینی و اختراع بدون خلاقیت بیمعنی هستند، گفت: یکی از جنبههای تغییر انسانها، تغییر در طرز فکر آنان است..
لطفی در ادامه به تبیین مبحث حل مسئله خلاقانه به موضوع تفکر جمعی پرداخت و یادآور شد: از طوفان فکری میتوان در روشهای منظم و سیستماتیک فکرکردن مانند تفکر جانبی یا افقی (LateralThinking) و تفکر عمودی (Vertical Thinking) نیز استفاده کرد.
رییس بنیاد نخبگان خراسان رضوی در بخش دیگری از این برنامه، چالشهای کارآفرینی دانشبنیان در ایران را مورد واکاوی قرار داد و تصریح کرد: این چالشها را میتوان به 3 دسته کلی: ذهنیت، منابع انسانی و سرمایهگذاری تقسیم کرد. ذهنیت همان طرز تفکر غالب افراد است که متأسفانه به جای تمرکز بر بخشهای بکر و کمتر دیده شده بازار، به کار در فضای دولتی و یا رقابتی توجه میشود و به جای مسئلهمحور بودن، صرفاً ایدهمحور هستند. چالش دومی که در کارآفرینی وجود دارد، مربوط به منابع انسانی میشود که افراد در این حوزه فاقد توانمندیهای لازم هستند. چالش سوم اما به موضوع سرمایهگذاری برمیگردد که در این حوزه عدم سرمایهگذاری جسورانه، ربا و صبر ناکافی سرمایهگذاران از مهمترین عوامل شکست کارآفرینی در ایران است.