آیین تکریم استاد محمود حکیمی، پیشکسوت ادبیات و خادم فرهنگ عاشورا با حضور معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان، جمعی از مسئولان، نویسندگان و استعدادهای برتر کشور برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ آیین تکریم و تجلیل از «استاد محمود حکیمی» نویسنده و پیشکسوت ادبیات دینی در ایران و خادم فرهنگ عاشورا با حضور معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان، جمعی از مسئولان، نویسندگان و استعدادهای برتر کشور، به همت دفتر تکریم و الگوسازی بنیاد ملی نخبگان و بنیاد نخبگان استان تهران برگزار شد.
حراست از مرزهای عقیدتی در دو دهه
در این مراسم، یاسین کیخا معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان بیان کرد: بنیاد ملی نخبگان همواره به موثر و خالق اثر میپردازد و استاد حکیمی خود خالق اثر هستند. این باعث افتخار بنیاد ملی نخبگان است چرا که استاد حکیمی از مرزبانانی هستند که در دهه 50 و 60 به حراست از مرزهای عقیدتی مردم ایران پرداختند. خوشحالیم که امروز در کنار ایشان هستیم و صدای گرمشان را می شنویم.
فرزند زمان خود بودن
در ادامه حیدر مفتاحیزاده رئیس بنیاد نخبگان استان تهران ضمن تبریک اعیاد شعبانیه، طی سخنانی گفت: همه ما وامدار استاد حکیمی هستیم و این کمترین کاری است که میتوانستیم برای ایشان انجام دهیم.
او با بیان این که این روزها در تمام دنیا جنگ استعدادیابی و استعدادپروری وجود دارد، اظهار کرد: کشورهای مختلف به سببی یا به دنبال پرورش استعدادهای خودشان هستند و یا به دنبال جذب استعداد دیگر کشورها هستند. یک تفاوت اساسی میان نخبگان ایران با دیگر کشورها وجود دارد و آن هم شاخصها و مولفههایی است که برای جوانان داریم از جمله غیرت و شهامت که در ادبیات غربی این واژهها جایگاهی ندارند و از این حیث نمیتوانند جوانان را وادار کنند که به کشورشان خدمت کنند. اما ما در ایران امثال استاد حکیمی را داریم که با غیرت و شهامت تلاش کردند و اگر بتوانیم نگاه جوانان امروز را با آرمانهای این بزرگان پیوند بزنیم قطعا موفق خواهیم بود.
مفتاحیزاده همچنین در ادامه به پیوند نخبگان با هویت ملی و مذهبی اشاره کرد و گفت: مهمترین مولفه ما پیوند نخبگان با هویت ملی مذهبی و ایرانیمان است و اگر این اتفاق بیفتد قطعا موفق خواهیم بود. تجلیل استادان در بنیاد ملی نخبگان با هدف الگوسازی است و صرفا تکریم نیست. نخبگان بدانند که باید فرزند زمانه خود باشند.
عشق به اهل بیت(ع)
در ادامه مهدی کاموس نویسنده و پژوهشگر فرهنگی نیز با بیان این که استاد حکیمی به آنچه که میگوید و مینویسد عمل میکند، بیان کرد: استاد حکیمی با کلام اهل بیت(ع) دل افراد را بینا میکند. او به درد مردم آگاه است و در درون خود صدای راهنمایش را شنیده است.
او ادامه داد: آثار استاد حکیمی در مقام نویسنده به چند بخش تقسیم میشود. اول داستانهای اوست که پیش از انقلاب نوشتند. در ادامه به دلیل نخبه بودن و این که فرزند زمانه خود بودند و همواره درست عمل کردهاند، پس از انقلاب به تاریخ رجوع کردند و شروع به نگارش کتابهای تاریخی به زبان ساده کردند. در دهه 70 نیز نگارش کتابهای علمی را در به دست گرفتند چرا که در آن زمان جای خالی این دست آثار احساس میشد.
کاموس در پایان نیز اظهار کرد: استاد حکیمی به تنهایی به اندازه یک سازمان و حتی وزارتخانه تلاش و فعالیت کرده و حاصل این زحمات نزدیک به 150 عنوان کتاب است که از استاد به جای مانده است.
در ادامه این مراسم مصطفی ساسانی و محمد حسین مهرپرور دو دانش آموز به قرائت بخشهایی از کتاب «پرواز به سوی سیاره آزادی» نوشته محمود حکیمی پرداختند.
معمار اندیشهساز نوجوانان
محمدرضا سنگری رئیس اندیشکده ادبیات پایداری حوزه هنری دیگر سخنران این مراسم نیز ضمن بیان اشعاری در وصف استاد حکیمی بیان کرد: واژه درد و رنج بسیار آشناست. انسان در رنج زاده نمیشود، بلکه انسان با رنج زاده میشود. آنان که خویش را میآفرینند و به معماری ساختمان خود میپردازند، بی رنج امکان رسیدن به این مرحله را ندارند. ما چند نوع رنج در ادبیات داریم. رنج اول بیهوده است، همانطور که سعدی در گلستان میفرماید. یک نوع دیگر رنجهای ناگزیری است که همه در زندگی داریم. علاوه بر این نوع دیگری رنج داریم که آن هم رنج خود ساخته است.
او در پایان با اشاره به این که استاد حکیمی به درستی و در زمان خود بهترین آثار را ارائه کرده است، ادامه داد: محمود حکیمی استاد رنجهای بزرگ است. او زمان خود را خوب فهمید و بهترین انتخاب خود را کرد. استاد حکیمی معمار اندیشههای دو دهه تاریخی نوجوانان است. درست در زمانی که کتابهای مارکسیستی بسیار زیاد بود، کتابهای حکیمی مانند کاغذ زر دست به دست میشد.
درخشش و تازگی آثار
در ادامه این مراسم محسن شاهرضایی مدیر کل دفتر الگوسازی و تکریم نخبگان بنیاد ملی نخبگان، با بیان این که خدمت به خدمتگزار عاشورا خدمت به عاشوراست، اظهار کرد: به خاطر دارم که در نوجوانی با کتابها و آثار استاد حکیمی بزرگ شدیم و نمیتوانیم این آثار و این زحمات را فراموش کنیم. ما با آثار ایشان بزرگ شدیم و اگر ایشان نبودند بسیاری از ما شاید به سمت حزب کمونیست گرایش مییافتیم، چرا که فضای حاکم بر ادبیات کودک پیش از انقلاب، ادبیات بسیار سنگین چپ گرایی بود. تاسف میخورم که چرا از آثار استاد امروز نمایشگاهی در وزارت آموزش و پرورش وجود ندارد، در حالی که زمانی این کتابها سراسر ایران را پوشش میداد.
مدیر کل دفتر الگوسازی و تکریم نخبگان بنیاد ملی نخبگان همچنین ضمن اشاره به این که استاد همچنان سودای نوشتن در سر دارد و خوب مینویسد، بیان کرد: عرصه خدمت رسانی استاد در تمام ایران و برای تمامی نسلها بوده است. در قلمرو تاریخ و جغرافیا استاد حکیمی شناخته شده است و این خوش شانسی است. این کتابها تفسیر قرآن هستند و از نوعی دیگرند، به همین دلیل همیشه تازگی دارند و هرگز کهنه نمیشوند. جنس این کتابها از جنس دیگری است. استاد حکیمی را دوست میداریم چرا که زندگی او از آثارش بهتر است. استاد حکیمی 60 سال است که مطلب مینویسد و مطلب را خوب و با اخلاص مینویسد. او هنوز هم سودای نوشتن دارد و میخواهد که باز هم بنویسد.
شارح حقیقت و راوی تاریخ و سفیر انقلاب
در ادامه ندا شفیعی مشاور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، پیام محمدعلی زلفیگل وزیر علوم به مراسم تکریم استاد محمود حکیمی را قرائت کرد. در متن پیام وزیر آمده است:
«بسم الله الرحمن الرحیم»
نوشتن، اعجاز انسان است و مومنانه نوشتن، معجز ماناییست که به آگاهی و آزادی اشارت دارد. تاریخ بدین نوشدارو چنان بالیده که به نوشداروی ایمان، اهریمن جهل و طاغوت هماره ناکام باقی مانده است. روزگار ما متنعّم از فضیلت وجود فرزانگانی اندیشمند است که به قدرت و غیرت قلم خویش، شارح حقیقت و راوی تاریخ و سفیر انقلاب بودهاند.
استاد محمود حکیمی از جملهی نادر نویسندگان معاصر است که جوهر جسم و جان آگاهش را در مسیر توحید و معرفت و اخلاق به امانت گذاشته و مومنانه به آن چه که از کتاب وحی و سیرهی اولیاالله و سلوک ناموران دانش آموخته بود وفادار باقی مانده و به ذوق عظیم خویش میراث گرانسنگی در کارنامهی نویسندگان امروز به یادگار گذاشته است.
مواجهه و مطالعهی جوانان دیروز که نسلی انقلابساز و تحولآفرین نام گرفتند با آثار ارجمند استاد محمود حکیمی، جریانی عمیق در مبارزهی علمی و عملی با نظام طاغوت رقم زد که این تاثیر باید در نظام آموزشی و نسل نو استمرار یابد. دوام و قوام آن کهکشان فضل و منظومهی دانش، چشم به همت پژوهشگران و اندیشمندانی دارد که به تحلیل و تدریس معارفش قدم بردارند و رهروان راستین آرمانهایش باشند. غنیمت وجود عزیزش را که به خلوص عمل و مناعت طبع آراسته است گرامی میدارم و با تقدیم این شعر، خرسندیام را از نکوداشت آن نویسندهی نامآشنا ابراز میدارم:
حسن تو همیشه در فزون باد/ رویت همه ساله لالهگون باد/هر سرو که در چمن درآید/ در خدمت قامتت نگون باد
پس از قرائت متن پیام وزیر، محدثه شاهرضایی و محدثه گلیج دو دانش اموز دختر چکیدهای از کتاب «وجدان» را خوانش کردند.
در ادامه این مراسم نیز نصرت اله محمودزاده نویسنده و فعال فرهنگی طی سخنانی خطاب به محمود حکیمی گفت: فرزند هرچقدر که بزرگ شود باز هم برای پدر بچه است. پس کوتاهی ما فرزندان را به بزرگی خود ببخشید. من لوحی را تهیه کردهام از طرف جمعی از نویسندگان که به نمایندگی از طرف همه دوستان آن را تقدیم استاد میکنم.
به نخبگان ارج بگذارید
در ادامه این مراسم، محمود حکیمی نویسنده و حکیم طی سخنانی بیان کرد: در ابتدا از همه شما بزرگواران که در اینجا حضور دارید و بخصوص از بنیاد ملی نخبگان کمال تشکر را دارم و خدارا شاکرم و بسیار خوشحالم که هنوز جایگاه علم و فرهنگ در این مرز و بوم عزیز و مبارک است.
او ادامه داد: میدانم که شما عزیزان برای پاسداشت علم و دانش و فرهنگ این مراسم را برگزار کردهاید و گرنه من خودم را همواره یک دانشجو در ساحل دریای بیکران علم و فرهنگ ایران عزیز میبینم. من در خانوادهای مذهبی در محله خراسان تهران به دنیا آمدم و از کودکی با مراسم و مفاهیم دینی مانوس بودم، اما دین اسلام و حقانیت مذهب راستین تشیع را آگاهانه و براساس تحقیق انتخاب کردم و از این انتخاب بر خود میبالم.
این نویسنده فرزانه با بیان این که نخبه کسی است که آگاهانه دست به انتخاب میزند، گفت: از نظر من نخبه کسی است که آگاهانه و به هنگام انتخاب میکند و همیشه امیدوار است و به هنگام نیز اقدام و عمل میکند. در آستانه 80 سالگی با 30 سال تجربه معلمی و تالیف،ترجمه و انتشار 200 عنوان کتاب در زمینههای تاریخ، دین، علم و ادبیات، قاطعانه و با صدای رسا اعلام میکنم که راه نجات بشر از بحرانهای دنیوی و رسیدن به ساحل امن و سلامت از طریق فهم و عمل به سخنان امامان معصوم علیهم السلام ممکن است و چکیده و عصاره کلام اهل بیت در ایثار و محبت است.
حکیمی همچنین اظهار کرد: من امامان معصوم و دین اسلام و مذهب تشیع را پیام آور محبت میدانم. در شرایط کنونی راه پیشرفت ایران عزیز را در توجه به نخبگان و مشارکت همگانی همه ایرانیان در حل مسائل کشور و آگاهی نسل جوان از تاریخ معاصر و هویت ایران اسلامی میبینم. جامعهای که نخبگان خود را ارج بگذارد و تاریخ خود را فراموش نکند پیشرو خواهد بود. امروز از این که دانشآموزان بخشهایی از کتابهایم را خواندند لذت بردم و خدا را شاکرم که نسل جوان همچنان کتاب میخواند و به دنبال آگاهی و پیشرفت است.
او در ادامه ضمن تشکر و قدردانی از خانواده و بخصوص همسر خود گفت: لازم میدانم از همراه همیشگی در زندگی خانوادگیام سرکار خانم رضایی که سختی سالها را به جان خریده است و همچنان وفادار و همراه است، سپاس ویژه داشته باشم. بدون همراهی همسرم تحمل سالها تدریس، مبارزه با ظلم طاغوت، زندگی خارج از کشور و از همه مهمتر نویسندگی میسر نبود. جا دارد از مسئولان بنیاد ملی نخبگان ایران ببرای برپایی این مراسم تشکر کنم.
در پایان این مراسم نیز از زحمات و تلاشهای استاد محمود حکیمی و خانواده ایشان تجلیل شد.
***
ما را در شبکههای اجتماعی به آدرس bmnirann@ دنبال کنید.
برای اطلاع از طرحهای بنیاد ملی نخبگان اینجا کلیک کنید.