رییس مجلس شورای اسلامی گفت: برای ایران قوی ما نیازمند حکمرانی داناییمحور هستیم و باید با تقویت شبکه نخبگان مسلمان نقش اساسی در ارتقای علوم انسانی در جهان اسلام ایفا کنیم.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان، محمدباقر قالیباف در بخشی از سخنانش در مراسم اختتامیه جشنواره بین المللی فارابی که در سالن همایشهای صدا و سیما برگزار شد، غفلت یا تقلید در حوزه علوم انسانی را سبب ایجاد چالش در کشور عنوان کرد و گفت: برای استقلال و پیشرفت باید جهاد تولید و نهضت نرمافزاری را از دریچه علم گسترش داده و سطح عقلانیت عمومی جامعه را توسعه دهیم.
قالیباف تصریح کرد: نهاد علم تنها مسیر حل مسائل و مشکلات امروز است و از این پنجره و نگاه میتوان مشکلات پیش رو را تشخیص داده و با سعی و تلاش گامهای درستی برداشت.
رییس مجلس شورای اسلامی با اشاره به جملهای از رضا داوری اردکانی از اندیشمندان کشور افزود: بنا به گفته وی ایران پر از مشکل است ولی مساله ندارد. به این معنا که جامعه از مشکلات بسیاری رنج میبرد ولی مساله ندارد یا اینکه حل آنها را ساده میپنداریم. بر همین اساس باید مشکلات را با فکر و تامل حل کرد. از طرفی همه مسائل به مشکلات باز نمیگردد.
وی با بیان اینکه پس از انقلاب اسلامی زمینه پرسشهای مختلفی در علوم انسانی فراهم شده است، تصریح کرد: این موضوع سبب شد فرصت خوبی پیش روی جهان دانش در اختیار ما قرار داده و باید به ارتباط علم و دین یا نسبت سیاست و دین توجه کنیم. چرا که در گام دوم انقلاب اسلامی، کشور ما به برنامهریزی در این زمینه نیاز دارد و ما به طور مضاعف به حرکت عالمانه و برخورد حکیمانه با پدیدهها و روندها نیازمند هستیم.
قالیباف در ادامه با بیان اینکه ایران اسلامی با تکیه بر میراث معنوی و ذخایر علمی خود در برابر دستاوردهای علوم انسانی امروزی اهل تقلید نیست، یادآور شد: البته اهل اقتباس هستیم یعنی باید آنچه که مناسب با نیاز و پرسش روزگار خود است را فرا بگیریم. اما قرار نیست تا ابد شاگرد دیگران بمانیم.
وی با تاکید به ابتکار عمل و اعتماد به نفس جامعه علمی ایران، تاکید کرد: این بزرگترین سرمایهای است که امام خمینی(ره) به ملت ایران داد و اکنون در هر میدانی به کمک کشور می آید.
رییس قوه مقننه با بیان اینکه در چله دوم انقلاب اسلامی برای تحقق حکمرانی نو، نیازمند بازاندیشی در علوم اسلامی هستیم، گفت: در غیر این صورت در دام حکمرانی کهنه گرفتار خواهیم شد که بارهزینه آن بر دوش مردم قرار می گیرد.
وی با اشاره به برنامه هفتم توسعه که بررسی جزییات آن در دستور کار مجلس است، تصریح کرد: در این خصوص باید برنامه ها عدالت محور و معطوف به علوم انسانی باشد تا ما را به میراث علمی و معنوی در عرصه های مختلف زندگی پیوند دهد. از طرفی علاقه عده ای به فرهنگ غرب به دلیل بی خبری از دانش بومی در کشور است.
قالیباف ویژگی علوم انسانی را شرح شرایط امروز کشور عنوان کرد و گفت: علوم انسانی چشم انداز وسیع تری از جهانی که در آن زندگی می کنیم ارائه می دهد ولی تاکنون این جایگاه ارزشمند به درستی مورد توجه قرار نگرفته است. چرا که اگر امروز در سطح جامعه ناآرامی و در سطح حکمرانی ناکارآمدی می بینیم، از نشانه های عدم بلوغ علمی در این خصوص است.
وی ادامه داد: اگر اهل سیاست به دنبال حل مساله و کارآمدی دین در یک جامعه سالم و متعارف است، باید پای یافتهها و دستاوردهای اهل این علم بنشیند چرا که در بلند مدت حل مسائل نظام حکمرانی در دست نهاد علم است.
رئیس مجلس شورای اسلامی راهکار رسیدن به استقلال و پیشرفت را در مولد بودن دانست و گفت: باید با تولید قدرت، ثروت و معرفت در مسیر پیشرفت گام برداریم و لحظهای از این موضوع غافل نشویم. همچنین نیازمند بالا بردن سطح عقلانیت عمومی در جامعه هستیم همان طوری که مقام معظم رهبری تصریح کردند یکی از وظایف اولویت دار دولت ارتقای سطح فکری مردم است.
قالیباف با بیان اینکه اگر این امر محقق شود ما میتوانیم در مسیر پیشرفت گام برداریم، خاطرنشان کرد: هرچه فرهنگ عمومی و دانایی مردم تقویت شود ابتکار و خلاقیت نیز بیشتر خواهد شد.
وی با بیان اینکه تحول با وجود تاکید رهبر معظم انقلاب هنوز محقق نشده است، گفت: تحول در عرصه حکمرانی بدون تحول در تفکر و علوم انسانی محقق نمیشود. برای ایران قوی ما نیازمند حکمرانی دانایی محور هستیم و جشنواره بینالمللی فارابی میتواند با تقویت شبکه نخبگان مسلمان نقش اساسی در ارتقای علوم انسانی در جهان اسلام ایفا کند.
اندیشمندان پیشنهادات کارشناسی درباره برنامه هفتم را در اختیار مجلس قرار دهند
قالیباف با اشاره به تدوین برنامه هفتم توسعه که در مجلس در حال انجام است، تصریح کرد: در مسائل مختلف از نظرات کارشناسی نخبگان استفاده کنیم و از همه اندیشمندان و دانشمندان دعوت میکنم تا پیشنهادات کارشناسی خود را در تدوین برنامه هفتم توسعه ارائه کنند.
وی ادامه داد: بررسی برنامه های سوم تا ششم توسعه نشان می دهد که شیوه برنامه ریزی و اجرا به نحوی بوده که خوشبینانه حدود ۳۰ درصد از برنامهها محقق شده است حال آنکه اگر برنامهای هم ارائه نمی شد این ۳۰ درصد در مسیر اجرا خود به خود تحقق مییافت.
رئیس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه در برنامه هفتم توسعه شیوه برنامه ریزی متفاوت دیده شده است، گفت: دولت در این زمینه تلاش کرد و حتی در دو تا سه نوبت با همفکری نخبگان تجدید نظر داشت و امروز نیز این برنامه نیازمند توجه و خرد جمعی اندیشمندان و دانشمندان کشور است.
قالیباف ادامه داد: در برنامه هفتم توسعه به دنبال این هستیم تا به یک ثبات اقتصادی در پایان برنامه برسیم و به گونهای عمل شود که از سال اول برنامه این امر مشهود باشد نه برای مدیران و مسئولان، بلکه برای آحاد جامعه و مردم این تحول قابل احساس باشد.
وی خاطرنشان کرد: قطعا نیازمند تحول اساسی در شکل حکمرانی هستیم و باید تشخیص علمی و تصمیم سیاسی را با یکدیگر ترکیب کرده تا به یک حکمرانی درست دست یابیم و هر دوی این مولفهها نیازمند نهاد علم در بعد تشخیص علمی و تصمیم سیاسی است. چرا که اگر تصمیمات سیاسی ما بر تشخیص علمی تکیه داشته باشد، قطعا به بیراهه نخواهیم رفت.
ما را در شبکههای اجتماعی به آدرس bmnirann@ دنبال کنید.
برای اطلاع از طرحهای بنیاد ملی نخبگان اینجا کلیک کنید.
نظر دهید