نشست هماندیشی نخبگان و مستعدانبرتر زنجانی مقیم تهران با استاندار زنجان و قائممقام بنیاد ملی نخبگان به میزبانی بنیاد ملی نخبگان برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ در ادامه برگزاری برنامههای نخبگانی و با هدف برقراری ارتباط هدفمند میان جامعۀ نخبگانی با مسئولان استانی، نشست هماندیشی نخبگان و مستعدان برتر زنجانی مقیم تهران با محسن افشارچی؛ استاندار زنجان، مصطفی طاهری؛ نماینده زنجان در مجلس شورای اسلامی و ناصر باقری مقدم؛ قائم مقام بنیاد ملی نخبگان برگزار شد.
مهمترین نقطه برای اثرگذاری نخبگان، بخش دانشبنیان است/ نخبگان ایرانی باید در مرز دانش نیز فعال شوند
در این نشست، محسن افشارچی؛ استاندار زنجان با اشاره به لزوم تسهیل روند به کارگیری نخبگان، گفت: باید از ظرفیت بخش خصوصی در دو حوزه اشتغال و حل مسئله استفاده شود که البته این مهم نیازمند تعامل و همکاری پارک علم و فناوری با بنیاد نخبگان استان است. برای نیل به این هدف استانداری نیز حمایت کامل خود را اعلام میکند.
وی با اشاره به اینکه فرصتهای شغلی و نیازهای موجود در صنعت باید به جامعۀ نخبگانی ارائه شود، افزود: کشور در حال پوستاندازی است و در این مسیر باید جایگاه نخبگان به خوبی تبیین شود.
استاندار زنجان ادامه داد: در سالیان متمادی کشور از اقتصاد نفتمحور برخوردار بوده و همواره هزینههای دولت چاق خود را با بیش از 3.5 میلیون کارمند، از منابع نفتی تأمین میکرده است. با این حال، اکوسیستم ایران در حال تغییر و اقتصاد نفتی در حال رنگ باختن است. در این روند، تفکر وارداتی برای رفع نیازهای بازار داخل نیز از بین رفته است و امروز اگر محصول یا کالای با کیفیتی در کشور تولید شود، قطعاً واردات نمونه خارجی با محدودیت مواجه خواهد شد.
وی اضافه کرد: پیشتر دولت با اقتصاد نفتی و با استفاده از درآمد نفتی، هزینههای خود را تأمین میکرد و عملاً نیازی به اکوسیستم دانشبنیان احساس نمیشد. خوشبختانه یا متأسفانه درآمدهای نفتی کشور در سالهای اخیر کاهش پیدا یافته، به همین دلیل نگاه اقتصاد تغییر کرده است.
افشارچی با تأکید بر اینکه صنعت در زنجان همچنان بر اساس مفهوم سنتی اداره می شود، تصریح کرد: با نگاه واردات محور نمیتوان تولید ثروت کرد. این نگاه باید تغییر کند.
دولت باید فضای لازم برای فعالیت نخبگانی را فراهم کند
وی اظهار داشت: رابطه نخبه و جامعه یک رابطه دو سویه است؛ دولت باید فضای لازم برای فعالیت نخبگانی را فراهم کند. این دولت قطعاً تفکر نفتی ندارد و با غرور با نخبه مواجه نخواهد شد. در این دولت، پشتیبانی از نخبگان برای حل مشکلات و چالشهای کشور انجام و از طرف دیگر نیز زیرساخت اقتصاد دانشبنیان فراهم میشود تا فرد نخبه بتواند به مرحله اثرگذاری بهینه برسد.
استاندار زنجان تصریح کرد: خوشبختانه در بخش دانشبنیان حمایتهای متنوعی طراحی و زیرساختهای حمایتی خوبی فراهم شده است تا فرد نخبه به تولیدکننده ثروت از دانش تبدیل شود. علاوه بر آن نخبگان ایرانی باید در مرز دانش نیز فعال شوند تا در آینده شرکت فناوری روز به صورت بومی دست یابد.
افشارچی اظهار داشت: نخبه باید در حوزه ایده، ریسکپذیر باشد؛ برای این مهم باید از ظرفیتهای موجود در مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری بهره برد. گرچه دولت وظیفه فراهم کردن اشتغال تخصصی برای نخبگان را برعهده دارد و به همین منظور آییننامه جذب در دستگاههای اجرایی را نیز به تصویب رسانده اما مهمترین نقطه برای اثرگذاری نخبگان، بخش دانشبنیان است. نکته مهم اینکه باید اطلاعرسانی دقیقی درباره زیرساختهای حمایتی از شرکتهای دانشبنیان و فعالیت در حوزه استارتآپها نوآوری و فناوری به صورت فراگیر و گسترده انجام شود. این امر نقش بسزایی در هدایت جامعه نخبگانی به سمت اهداف از پیش تعیین شده دارد.
استاندار زنجان بیان داشت: مسیر حرکت در حوزه دانشبنیان یک مسیر یکنواخت نیست بلکه دشواری ها و مشکلات متعددی دارد که تنها کسانی میتوانند بر آنها فائق شوند که نسبت به جامعه مسئولیت دارند. باید علاوه بر مشکلات و چالشهای امروز با رویکرد آیندهپژوهی مسائل آینده کشور را نیز پیشبینی و راههای برونرفت از آنها را طراحی کند. علاوه بر آن نخبه به جای اشتغال، باید به دنبال اشتغالآفرینی باشد. به بیان ساده، کارآفرینی در حوزه دانشبنیان یکی از شاخصهای اصلی نخبگی است و این همان انتظاریست که مجموعه کشور از جامعه نخبگانی دارد.
تقویت ارتباط جریان نخبگی و علمی در استانها در دستور کار بنیاد ملی نخبگان است
ناصر باقری مقدم؛ قائم مقام بنیاد ملی نخبگان نیز اظهار داشت: بنیاد ملی نخبگان در دور جدید فعالیتهای خود در کنار رویکردهای قبلی مانند توانمندسازی و حمایت از مستعدان برای رشد و شکوفایی، به موضوع نقشآفرینی جامعه نخبگانی در حل مسئله نیز تأکید دارد.
وی افزود: واقعیت این است که بسیاری از نخبگان بومی استانها به کلانشهرها مهاجرت کردند که البته این موضوع دلایل مختلفی دارد. این مهاجرت سبب شده تراکم نخبگانی در استانها کم شود و این در حالی است که مسائل استانها باید توسط نخبگان بومی همان استان حل شود.
باقریمقدم اضافه کرد: در این نشستها مسئولان استانی با ظرفیتهای منحصربهفرد نخبگان استان خود آشنا میشوند؛ از طرف دیگر جامعه نخبگانی نیز برای حل مسائل بومی ترغیب و تشویق میشود.
قائممقام بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: مهاجرت به کلانشهرها نوعی از مهاجرت نخبگانی است که سبب میشود بخش زیادی از مشکلات استانها و شهرهای دیگر به دلیل عدمحضور فعال و نخبگان حلنشده باقی بماند. برگزاری این نشستها سبب میشود ارتباطات خوبی میان نخبگان مقیم تهران با مسئولان استانها به خصوص استانداریها ایجاد و این ارتباط جریان نخبگی و علمی در استانها را احیا کند.
وی با بیان اینکه برگزاری نشستهای نخبگانی یک رویداد نیست بلکه باید به آغازی برای یک جریانسازی تبدیل شود، تأکید کرد: ارتباط مداوم نخبگان بومی و مسئولان استانی باید با محوریت بنیاد نخبگان استان شکل بگیرد.
نشستهای هماندیشی زمینه شبکهسازی نخبگان را فراهم میکند
در ابتدای این نشست، رسولی؛ رئیس بنیاد نخبگان استان زنجان با اشاره به غنای بالای جامعه نخبگانی در استان زنجان، گفت: این جامعه میتواند اثرگذاری بسیار مطلوبی در مسیر توسعه کشور و استان داشته باشد و مسائل استان را با استفاده بهینه از مزیتها و فرصتهای موجود در استان را حل کنند.
وی با اشاره به لزوم حل مسائل خود نخبگان، افزود: برای بهبود وضعیت نخبگان میتوان و باید از ظرفیتهای مختلف حتی در حوزه قانونگذاری نیز بهره برد.
رئیس بنیاد نخبگان زنجان برگزاری این قبیل برنامهها را زمینهساز افزایش تعامل دوسویه بین نخبگان و سیستم مدیریتی استان دانست و ادامه داد: نقشآفرینی نخبگان غیرمقیم استان زنجان خاصه آن دسته از نخبگانی که در تهران ساکن هستند، در چرخه خدمترسانی به استان بسیار ویژه است.
رسولی اضافه کرد: ایجاد ارتباط هدفمند میان جامعه نخبگانی و مسئولین استان میتواند ارتباط بینابینی جامعه نخبگان نیز باشد چراکه در چنین نشستهای زمینه برای شبکهسازی نخبگان نیز فراهم میشود. در این جلسات میتوان پتانسیلها، مزیتها و مشکلات و چالشها استان را از سمت مسئولین به نخبگان منتقل کرد تا این افراد نیز شبکۀ اولیه نخبگانی را برای رفع این مشکلات ایجاد کرده و تشکیل دهند. علاوه بر آن، در این نشستها توان و قابلیتهای جامعه نخبگانی به مسئولان و استان معرفی میشود.
وی اضافه کرد: این نشست آغازی برای تشکیل کارگروههای تخصصی حل مسائل استان است که البته این کارگروهها برای اثرگذاری اثربخشی بهینه نیازمند تعامل و همکاری تنگاتنگ با مجموعه استانداری و مسئولان استان هستند.
رسولی بیان داشت: زنجان در بخش منابع طبیعی و معادن، منطقهای غنی محسوب میشود؛ علاوه بر آن در صنایع برق به ویژه الکترونیک قدرت، تولیدات بسیار ارزشمندی دارد و در بخش کشاورزی نیز محصولات استراتژیکی در استان تولید میشوند که البته این محصولات برای اثرگذاری ملموس در اقتصاد و کسب ارزشافزوده، باید فرآوری شوند.
وی در پایان گفت: این مهم علاوه بر همکاری مسئولان استانی نیازمند ایده و خلاقیت جامعه نخبگانی است. در صنایع دیگر مانند تایر و کارتون نیز استان زنجان مزیت رقابتی دارد. در کنار این مزیتها، چالشهای متعددی نیز به خصوص در بخش آب در استان وجود دارد. علاوه بر آن، استان با چالشهایی در حوزه محیط زیست نیز دستوپنجه نرم میکند. بهرهگیری از مزیتها و رفع چالشها، هر دو در زمره فعالیتهای نخبگانی قرار دارند.
شایان ذکر است، در این نشست که با حضور مسئولان بنیاد ملی نخبگان و مدیران ارشد استان زنجان برگزار شد، نخبگان و مستعدان برتر زنجانی مقیم تهران به بحث و تبادل نظر با مسئولان پرداختند و نکاتی را پیرامون مسائل نخبگانی، لزوم برنامهریزی برای استفاده بیش از پیش از ظرفیتهای موجود در راستای حل موارد مطرح شده و رفع مشکلات استان و کشور بیان کردند.
***
ما را در شبکههای اجتماعی به آدرس bmnirann@ دنبال کنید.
نظر دهید