قائم مقام فرهنگستان علوم گفت: این نخبگان هستند که میتوانند «چند جانبهگرایی» را به کار گیرند و از این طریق ملتها بر مشکلات جهانی غلبه کنند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ علی اکبر صالحی، قائم مقام فرهنگستان علوم گفت: یکی از مسائلی که در زمینه سیاست و دیپلماسی علمی میتواند در عرصه روابط بینالملل موثر واقع شود، آگاهی و درک ما از مفهوم «چند جانبهگرایی» است.
قائم مقام فرهنگستان علوم افزود: از طریق «چند جانبهگرایی» میتوان درباره بسیاری از مشکلات جهانی مانند آینده علمی کشورها، بحران محیط زیست و فناوری، رشد جمعیت، آلودگی هوا و گرم شدن جهانی کره زمین، جنگ هستهای، امنیت غذایی، پاندمیکهای احتمالی در آینده و بسیاری از مسائل جهانی دیگر با رویکردی منطقی با کشورها و ملتها به بحث و گفتوگو پرداخت و آنها را حل کرد.
وی با طرح این سوال که اگر ما درک مشترکی از «چند جانبهگرایی» نداشته باشیم، چطور میخواهیم درباره چنین بحرانهایی به بحث و گفتوگو بپردازیم، ادامه داد: در این راستا، تحلیل مسائل و یاری به سیستم بینالملل کنونی به منظور رویارویی با راه حل و وضعیت جدید از طریق همیاری و مشارکت نخبگان امری لازم است.
وی با تأکید بر اینکه درک و شناخت نقش و جایگاه نخبگان در ارائه استراتژیهای مؤثر در «چند جانبهگرایی» بسیار حیاتی است، افزود: در واقع، این نخبگان هستند که میتوانند «چند جانبهگرایی» را به کار گیرند و از این طریق ملتها بر مشکلات جهانی مانند تروریسم، مهاجرت، گرمایش زمین، سلاحهای مرگبار و گرسنگی غلبه کنند.
در ادامه، صالحی، با تاکید بر اهمیت موضوع گفتوگو در «دیپلماسی علمی»، به بیان مصداقی در این رابطه پرداخت و خاطر نشان کرد: گفتوگو، مهمترین ابزار دیپلماسی است. یا حداقل میتوان، گفت گفتوگو یکی از مهمترین ابزار دیپلماسی است. در علم اگر دو ضرب در دو میشود ۴، در سیاست میتوان با گفتوگو به توافق رسید که دو ضرب در دو میشود ۵. زبان علم به مسائل اجتماعی، اعتقادی، سیاسی یا تاریخی وابسته نیست، زبان علم یک زبان آزاد است که در آن تاریخ شرارتها جایی ندارد.
قائم مقام فرهنگستان علوم، «صبر» و «آرامش» را از دیگر ابزارهای زبان علم عنوان کرد و افزود: «دیپلماسی علمی» بر آن است که صلح و توسعه را در جهان برقرار کند. در واقع، «دیپلماسی علمی» از طریق بحث و تبادل نظر میان دانشمندان و سیاستمداران شکل میگیرد، تبادل نظری که به دور از تعصبات، مبنای آن دستیابی به اهداف مشترکی چون صلح و پیشرفت جهانی است.
ما را در شبکههای اجتماعی به آدرس bmnirann@ دنبال کنید.
برای اطلاع از طرحهای بنیاد ملی نخبگان اینجا کلیک کنید.
نظر دهید