حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی رییس جمهوری از طریق ویدئو کنفرانس و با حضور معاون علمی و فناوری دستور افتتاح کارخانههای نوآوری را در استانهای خراسان رضوی و فارس را صادر کرد.
با بهره برداری از کارخانه نوآوری مشهد و شیراز برگ تازهای در زیستبوم نوآوری این شهرها رقم خورد و ظرفیتی تازه برای تبدیل ایدههای نوآورانه به کسبوکارهای دانشبنیان و خلاق فراهم شد.
کارخانهای برای گرد هم آوردن نوآوران مشهد
کارخانه نوآوری مشهد با گرد هم آوردن استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان، شتابدهندههای نوآوری، شرکتهای خلاق و صنایع نرم و فرهنگی و دیگر اجزای زیستبوم نوآوری سعی دارد خلاقیت را در سطح شهر جاری و تمام مسیرهای دور یا پراکنده اشتغالزایی را در یک جا متمرکز کند.
برای راهاندازی کارخانه نوآوری مشهد که توسط شهرداری مشهد ودر زمینی در 3.7 هکتار احداث شده است، فعالیتهای عمرانی گوناگونی صورت گرفته که بخشی از این اقدامها به دست شرکتهای دانشبنیان به سرانجام رسیده است. در این کارخانه نوآوری، با در نظر گرفتن 2.7 هکتار فضای سبز، دو سوله نوآوری به مساحت 1 هکتار فضایی است تا گروههای دانشآموخته، جوان و خلاق بتوانند از ایدههایشان محصول و خدمت فناورانه حاصل کنند.
از نوشابه تا نوآوری!
نخستین کارخانه نوآوری در محل پیشین یکی از کارخانههای تولید نوشابه راهاندازی شده است. این فضا که برای مدتها بدون استفاده مانده بود، توسط شهرداری مشهد وبا حمایت معاونت علمی با بهسازی و تحول در ساختار، به محلی برای پرورش ایده های استارتاپی و نوآورانه، شتابدهی ایدهها و رسیدن آنها به بازار کسب و کار میشود.
ایده راهاندازی کارخانه نوآوری مشهد، نخستین بارسال 1397 با حمایتهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و توسط شهرداری مشهد شکل گرفت و با پیگیریها و حمایت از آغاز اجرای طرح کارخانه نوآوری در سال 1398، پس از یک سال کار مستمر، این کارخانه اکنون با شکل، ماهیت و ساختاری نو آماده بهرهبرداری است.
در کارخانه نوآوری مشهد، علاوه بر این که 400مترمربع به سالن اجتماعات، 120 مترمربع سالن ارائه، 620 مترمربع فضای کار اشتراکی و بالغ بر 127 مترمربع آزمایشگاه ساخت اختصاص یافته است.
در کارخانه نوآوری مشهد، تمام امکانات برای رفع نیازهای کسب و کار خلاق و نوآورانه مهیا است. در این کارخانه، چگونگی شروع کسب و کار، انتخاب مسیرهای توسعه اشتغال، استفاده از فضاهای اشتراکی، بازاریابی خدمات، معرفی بهترین راه های تبلیغات و سایر نیازهایی که یک شهروند خلاق در جهت ایجاد اشتغال نوآورانه نیاز دارد، فراهم است.
گرد هم آمدن نوآوران شیرازی
کارخانه نوآوری شیراز نیز در 17 هزار متر مربع زیربنا با حمایت کارخانجات مخابراتی ایران و حمایت معاونت علمی راه اندازی شد تا محلی برای تجمع فعالان حوزه های فناوری اطلاعات و ارتباطات، فناوریهای نرم وصنایع فرهنگی ،کشاورزی، سلامت، گردشگری ، اقتصاد دریا و انرژی باشد.
کارخانه ای که در محل کارخانه های مخابراتی ایران- شهر شیراز راه اندازی شد. این کارخانه ظرفیت استقرار 500 استارتاپ، شرکت فناور و شتابدهنده را دارد. میزان اشتغال زایی مستقیم برای 4 هزار و 100 نفر برنامه ریزی شده است.
اهمیت کارخانه های نوآوری
نام کارخانهها معمولا تداعی کننده دود، آلایندگی محیطی، سر وصدای زیاد و تولید یک قطعه یا دستگاه است. در دنیای پیچیده و نوآورانه فناوری اما این تعریف مصداقهای دیگری دارد. کارخانههای نوآوری ردی از آلایندگی ندارند و اتفاقا به کاهش آن هم کمک میکنند و به بستری تبدیل میشوند برای فرآوری و پردازش ایدههای نوآورانه و خلاقانه و تبدیلشان به کسب و کار. کارخانه نوآوری ایده را مهمترین ماده اولیهاش میداند و با تحویل یکی کسب و کار که مشکلی از جامعه حل کند، به جای دود و صدا،ارزش افزوده و اشتغال خلق میکند. راه کارخانههای نوآوری در ایران با احداث کارخانه نوآوری آزادی در تهران و به همت وحمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، اغاز و به سرعت به دیگر استانها نیز تسری یافت و «مشهد» یکی دیگر از میزبانهای احداث کارخانه نوآوری جدید شده است.