نانو فناوری یا نانو تکنولوژی، مهندسی در ابعاد بسیار کوچک (یک میلیاردیم متر) و توانمندی تولید و ساخت مواد، ابزار و سیستمهای جدید با در دست گرفتن کنترل در مقیاس نانومتری، محور اصلی این رشته از علم است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ در ادامه برگزاری برنامههای توانمندسازی و دانشافزایی مستعدان به منظور هدایت استعدادهای تحصیلی به سمت اثرگذاری، «کارگاه نانوفناوری و آینده شغلی» به همت بنیاد نخبگان خراسان شمالی برگزار شد.
در این کارگاه، ضمن اشاره به مفهوم نانو، عنوان شد: نانو فناوری یا نانو تکنولوژی، مهندسی در ابعاد بسیار کوچک (یک میلیاردیم متر) و توانمندی تولید و ساخت مواد، ابزار و سیستمهای جدید با در دست گرفتن کنترل در مقیاس نانومتری، محور اصلی این رشته از علم است.
در ادامه افزوده شد: فرشی که در آن آب و آلودگی نفوذ نمیکند، شیشهای که تنها به نور اجازه ورود و خروج میدهد و سدی که در برابر امواج مضر است، فیلتری که کثیف نمیشودو پارچه معطری که رایحه خوش آن ماندگار است، تنها مثالهایی ساده از جادوی نانو در زندگی امروزی است.
در بخشی از این برنامه جواد اسماعیلزاده؛ عضو هیئت علمی رشته مهندسی مواد و متالورژی مجتمع آموزش عالی فنی و مهندسی اسفراین گفت: در عصر حاضر فناوری نانو در اکثر زمینهها ورود پیدا کرده که از آن جمله میتوان به بهداشت و سلامت، پزشکی و داروسازی، عمران و ساختمان، خودرو و حملونقل، نساجی و پوشاک، کشاورزی و غذا، ورزش و پزشکی ورزشی، حوزه صنعت، محیطزیست و انرژی اشاره کرد.
وی در ادامه به معرفی برخی از رشتههای دانشگاهی مرتبط با این فناوری از جمله ریز زیست فناوری (نانو بیوتکنولوژی)، نانو فیزیک، نانو شیمی، نانو تکنولوژی پزشکی، نانو پلیمر، نانو فناوری دارویی پرداخت.
«روش سنتز نانو ذرات در شکلدهی درجا: شامل لیتوگرافی، فرایند رسوب گذاری در خلاء مثل CVD، تجزیه بخار- مایع (تبخیر پلاسما)»، «روش سنتز نانو ذرات در فرایند مکانیکی: شامل آسیلب کاری، فلزکاری، آلیاژ سازی مکانیکی»، «روش سنتز نانو ذرات در فاز گاز: شامل پیرولیز اسپری، انفجار الکتریکی، پیرولیز شعله، سایش لیزری، سنتز پلاسمایDC.RF»، «روش سنتز نانو ذرات در فاز مایع: شامل سل ژل، روشهای سونو، هیدرو ترمال (سولو ترمال)، تخریب حرارتی، سنتز به روش فتوشیمیایی، میکرو امولسیونها، رسوبدهی الکتروشیمیایی، حکاکی شیمیایی تک بلورها»، از دیگر محورهای این برنامه بود.