پرسشهای متداول خدمت سیاستگذاری و برنامهریزی برای نظام نخبگانی کشور
بنیاد ملّی نخبگان، یکی از معاونتهای ریاست جمهوری اسلامی ایران است که بهعنوان دستگاهی حاکمیتی، با هدف سیاستگذاری و برنامهریزی در زمینة توسعة منابع انسانی برگزیدة کشور با مأموریت برنامهریزی در زمینة «نخبهشناسی»، «نخبهپروری»، «نخبهگزینی» و «نخبهگماری» فعالیت میکند.
هدف بنیاد، ایجاد مسیری برای تواناسازی مستعدان برتر کشور و هدایت آنان به سمت تأثیرگذاری بیشتر و بهتر در حوزة تخصصی از یکسو و تسهیل مسیر بکارگیری و الگوسازی از سرآمدان و نخبگان در اجتماع تخصصی خود است. به همین دلیل، بنیاد برای طی مسیر نخبگی، ایستگاههایی را طراحی و بهمنظور تشویق و ترغیب صاحبان استعدادهای برتر برای طی مسیر نخبگی و رسیدن به مرحلة اثرگذاری، در هر یک از ایستگاهها، تسهیلاتی برای مشمولان در نظر گرفته است که هر فرد بر اساس فعالیتهای نخبگانی خود و با توجه به جایگاهیکه در آن قرار دارد، امکان بهرهمندی از تسهیلات مطابق ضوابط بنیاد را خواهد داشت.
در این مسیر، «سند راهبردیکشور در امور نخبگان» (مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی)، بهعنوان قانون اساسی بنیاد ملی نخبگان، سرلوحۀ همه برنامهها و اقدامات این نهاد است و بنیاد تلاش ویژهای را برای اجراییسازی این سند در دستورکار قرار داده است.
فعالیتی است آگاهانه ، خلاقانه و نوآورانه، با اثر گذاری محسوس بر پیشرفت کشور در حوزههای مختلف از قبیل: علم ، فناوری ، هنر ، ادب ، فرهنگ و مدیریت، با تأکید بر شناخت مسائل و مشکلات کشور.
واژة «نخبه» به فردی برجسته و کارآمد اطلاق میشود که در خلق و گسترش علم ، فناوری ، هنر ، ادب ، فرهنگ و مدیریت کشور، در چارچوب ارزشهای اسلامی، اثرگذاری بارز داشته باشد و همچنین فعالیتهای وی بر پایة هوش ، خلاقیت ، انگیزه و توانمندیهای ذاتی از یکسو و خبرگی ، تخصص و توانمندیهای اکتسابی از سوی دیگر، موجب سرعتبخشیدن به پیشرفت و اعتلای کشور شود.
فردیکه مستعد نخبگی است لیکن هنوز به شرایط آن دست نیافته و دستیابی به آن، مستلزم فرایند هدایت و توانمندسازی برای کسب خبرگی و نهایتاً اثرگذاری بر محیط است.