بسمه تعالی
پرسشهای متداول در مورد طرح توسعه هستههای مسئلهمحور اعضای هیئت علمی
- طرح توسعه هستههای مسئلهمحور اعضای هیات علمی به دنبال چه اهدافی است؟
- کمک به شبکهسازی بین اعضای هیأت علمی برتر و بین دانشگاهها با هدف تقویت همکاریهای علمی و انتقال تجارب ایشان بهمنظور شناسایی و حل مسائل کشور؛
- تشویق نهادهای دولتی و غیردولتی به حل مسائل جامعه و صنعت توسط افراد یا گروههای برتر و نخبه؛
- زمینهسازی برای توسعه اثرگذاری اعضای هیأتعلمی، دانشآموختگان تحصیلات تکمیلی و دانشجویان دانشگاهها و موسسههای علمی در حل مسائل واقعی جامعه و صنعت.
- هستهها در طرح توسعه هستههای مسئلهمحور اعضای هیات علمی
- «هستههای تقاضامحور» که دارای صاحب مسئله و تأمینکنندۀ مالی (دولتی یا غیردولتی) مشخص هستند و تأمین حداقل 70 درصد از هزینههای هسته را بر عهده گرفته باشد.
- «هستههای اولویت محور» که حول مسائل چندوجهی شکل میگیرد و فاقد صاحب مسئله مشخص بوده اما در عین حال به تشخیص شورای راهبری از چالشها و مسائل اساسی و اولویتدار کشور برای رسیدن به اهداف کشور در اسناد بالادستی است
- راهبر طرح باید دارای چه ویژگیهایی باشد؟
- راهبر باید دارای تخصص کافی در زمینه صورت مسئله بوده و توانایی رهبری هسته و نیز اجرای طرح در زمان مطلوب را داشته باشد.؛
- راهبر باید توانایی ارتباط با نهادهای صاحب مسئله برای حضور و همکاری آنها در فرآیند اجرای طرح را داشته باشد؛
- عضو هیأت علمی برگزیده یکی از جوایز «طرح مرحوم دکتر کاظمی آشتیانی» یا «طرح شهید دکتر شهریاری» بنیاد؛
- راهبر برگزیده طرح توسعه هستههای مسئلهمحور پژوهشی/ فناورانه (طرح شهید احمدی روشن) بنیاد با تایید معاونت مستعدان و آیندهسازان ؛
- عضو هیأت علمی دانشگاهها یا موسسات علمی و پژوهشی از جمله پارکهای علم و فناوری و پژوهشگاهها با مرتبه دانشیاری یا استادی.
- هسته شکل گرفته حول مسائل باید دارای چه ویژگیهایی باشد؟
- حداقل یکی از اعضای هسته، برگزیدۀ یکی از تسهیلات بنیاد (طرح مرحوم دکتر کاظمی آشتیانی، طرح شهید دکتر شهریاری، طرح شهید دکتر چمران) باشد؛
- اعضای هسته توسط راهبر پیشنهاد میشوند و لازم است دارای تخصصهای علمی مختلف متناسب با مسئله هسته و در سطح اجتماع نخبگانی باشند؛
- اعضای هسته به منظور ارتباط بین دانشگاهی و رشتهای باید عضو هیأت علمی دانشگاههای مختلف باشند.
- آیا راهبر یک هسته میتواند برای دو مسئله «پیشنهاده» و «هسته پیشنهادی» ارائه کند؟
بله، اما در در نهایت بهعنوان راهبر حداکثر یک مسئله برگزیده میشود.
- حداقل تعداد اعضای هسته چند نفر است؟
حداقل تعداد اعضای هسته با راهبر میتواند 4 نفر باشد.
- آیا اعضای هر یک از هستهها میتوانند در چندین هسته عضویت داشته باشند؟
خیر، تنها در یک هسته عضویت داشته باشند.
- پشتیبانی و حمایت از هسته به چه صورتی است؟
این مورد به سه صورت انجام میپذیرد:
- پشتیبانی اثرگذاری نتایج
- اعطای امتیاز انجام فعالیت نخبگانی به اعضای هستهها
- پشتیبانی مالی
- پشتیبانی مالی از طرحها به چه صورتی انجام میپذیرد؟
- پرداخت حداکثر 40 درصد از هزینههای هسته تقاضامحور بر اساس پیشنهادۀ مورد تأیید شورای راهبری؛
- پرداخت هزینههای هستههای اولویتمحور بر اساس پیشنهادۀ مورد تأیید شورای راهبری؛
- پرداخت حداکثر 50 درصد از هزینههای هستههای تحقیق و توسعه بر اساس پیشنهادۀ مورد تأیید شورای راهبری؛
- تعامل بنیاد با استانداریها و دستگاههای اجرایی بهمنظور اعطای تسهیلات.
- نحوه مشارکت اعضای هیأت علمی و شکلگیری هستههای مسئلهمحور در قالب این طرح به چه صورت هست؟
بنیاد فهرست سفارشنامههای مربوط به مسائل اولویتدار کشور را که به کمک صاحبان آن مسئله تهیه و تدقیق نموده است، در سایت بنیاد یا سامانهی مربوطه قرار میدهد و هستههایی که شرایط مندرج در شیوهنامه را داشته باشند، میتوانند پیشنهادیههای خود را (طبق فرم پیشنهادیه مربوط به طرح) در زمانهای مشخص که توسط دبیرخانه طرح اطلاعرسانی میشود، به دبیرخانه طرح ارسال نمایند.
- نحوه مشارکت دستگاهها برای ارائه مسائل خود جهت رفع آنها توسط هستههای نخبگانی در قالب این طرح به چه صورت هست؟
دستگاهها میتوانند مسائل اولویتدار خود را طبق فرم سفارشنامهی طرح که در سایت بنیاد یا سامانه مربوطه موجود است، تکمیل و به دبیرخانه طرح ارسال نمایند.
- در صورتی که یک هسته، ایدهای جهت حل مسائل کشور داشته باشد اما آن مسئله جز سفارشنامههای اعلامی توسط بنیاد نباشد، امکان شکلگیری هسته وجود دارد؟
بله، هستهها میتوانند پیشنهادیههای خود را نیز مستقیما (در قالب پیشنهادیه طرح) به دبیرخانه طرح ارسال نمایند اما باید توجه داشت که برای این دسته از طرحها، نامهی مشارکت دستگاه صاحب مسئله یا بهرهبردار که ضمن تایید شرح خدمات پیشنهادیه، میزان و نحوه حمایت از پروژه را اعلام کرده باشد، ضروری است.
- ارزیابی طرحها به چه صورت انجام میپذیرد؟
باید توجه داشت که فرایند شرکت در این طرح رقابتی بوده و امکان دارد حول هریک از سفارشنامه پژوهشی، تعداد قابل توجهی از پیشنهادیهها توسط راهبران ارسال گردد که صرفا برای هر یک از سفارشنامهها، یک پیشنهادیه انتخاب خواهد شد. به این منظور بعد از دریافت پیشنهادیهها در طول بازههای اعلامشده توسط بنیاد، پروژههایی که شرایط مندرج در شیوهنامه را داشته باشند، توسط نمایندگان صاحبمسئله داوری شده و بعد از انجام رفت و برگشت با مجریان، فهرست کوتاهی (short list) از هستهها انتخاب خواهد گردید. بعد از برگزاری جلسات دفاع از پیشنهادیهها توسط راهبران مربوط به آن فهرست، در جلسه شورای راهبری طرح، برای هر مسئله، یک هسته انتخاب شد.
- برای طرحهایی که حول مسائل و سفارشنامهها نبوده و مستقیما به همراه نامه حمایت صاحب مسئله/بهرهبردار ارسال خواهد شد نیز فرایند داوری طی خواهد شد؟
بله، نظر به لزوم تامین شرایط مندرج در شیوهنامه و اطمینان از طی فرایند ارزیابی علمی، علیرغم تایید شرح خدمات توسط صاحب مسئله، پیشنهادیه ابتدا توسط یک متخصص موضوعی داوری و نتیجه داوری در جلسه شورای راهبری طرح با حضور راهبر هسته و نماینده صاحبمسئله بررسی و نهایی خواهد گردید.