نماینده ولیفقیه در استان بوشهر با تقدیر از نگاه تحولآفرین بنیاد ملی نخبگان در دور جدید، گفت: این بنیاد باید به عنوان خورشید منظومه نخبگانی، همه دستگاهها و نهادهای دیگر را در مدار نخبگانی قرار دهد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ آیتالله صفایی بوشهری؛ نماینده ولی فقیه در استان بوشهر در نشست با قائممقام و معاونان بنیاد ملی نخبگان با اشاره به تحولات اخیر بنیاد ملی نخبگان، گفت: نگاه تحول آفرین بنیاد ملی نخبگان در دور جدید در مدیریت، به کارگیری و حمایت از نخبگان، جای تقدیر و تشکر دارد.
وی افزود: در جغرافیای انسانی پیشرفت تنها با پیشرانی نخبگان صورت میگیرد؛ به همین دلیل ذات مقدس پیامبر اسلام و دیگر انبیای الهی پیشران تعالی بشر بودند که البته خود خداوند متعال متکلف تربیت آنان شد.
نماینده ولی فقیه در استان بوشهر ادامه داد: در تمام تمدنهای بشری همواره این نخبگان بودند که مسائل را خوب شناختند، دقیق تحلیل و ریشهیابی کردند و برای حل آنها از تفکر و دانش خود بهره بردند و در نهایت با مجاهدت آنها را حل کردند.
وی اظهار داشت: نخبگان جامعه، هم پیشاهنگ ایجاد پیشرفت و رفع عقب افتادگی هستند و هم پیشران عرصههای پیشرفت تمدن و توسعه؛ به همین دلیل توجه به تربیت، شناسایی و به کارگیری نخبگان و حمایت از آنان یکی از مهمترین عوامل پیشرفت بنیادین است.
آیتالله صفایی بوشهری بیان داشت: هیچ کشوری نمیتواند بدون وجود نخبگان به مطلوب برسد و اگر کشوری در جغرافیای ملی خود فرهنگ نخبگانی را نهادینه نکند، باید در انتظار وابستگی فراملی باشد. از این رو توجه به نخبگان یک مقوله بنیادین و از مولفههای قدرت یک نظام است که البته در ذهن تاریخ نیز تجربه شده است و به همین دلیل همواره سیره رهبران دینی مانند پیامبر صلوات الله و ائمه بر شناسایی، تربیت و به کارگیری نخبگان بوده است.
نماینده ولی فقیه در استان بوشهر یادآور شد: نخبگان هم در پیشرفتهای کلان مانند تمدن و هم در پیشرفتهای جزئی مانند یک شاخه از علم، اثرگذاری بیبدیل دارند؛ به همین دلیل نظام مقدس جمهوری باید به این مولفه راهبردی توجه داشته باشد؛ به ویژه اینکه هم امام راحل و هم مقام معظم رهبری بر این موضوع تاکید داشته و دارند.
وی با بیان اینکه توجه به نخبگان به شکل جامع نیاز به برهان و حد وسط ندارد و نیازی نیست ضرورت توجه و حمایت نخبگان را اثبات کرد، گفت: در نظام جمهوری اسلامی ایران، با توجه به نیازها و اهداف تمدنی مورد نظر، باید بر مبنای مزیتهای بومی هر منطقه و با یک آمایش دقیق و فراتر از نگاه جنسیتی، به تربیت نخبگان اقدام کرد.
وی با بیان اینکه پرهیز از انفعال در حوزه نخبگان یک ضرورت است، اظهار داشت: تربیت نخبگان باید از دوران جنینی آغاز شود. به بیان بهتر، کشور باید برای تربیت نخبگان از دوران جنینی برنامه داشته باشد که این برنامه باید هم بر دانش پزشکی و هم فرهنگ اسلامی استوار باشد خاصه اینکه خوشبختانه بعد از انقلاب، کودکان ایران به شدت در رشد مغزی پیشرفت کردند که این خود یک ظرفیت برای حوزه نخبگان است.
نماینده ولی فقیه در استان بوشهر تصریح کرد: کشور نیز باید در حوزه تربیت نخبگان فعال شود و از همان دوران جنینی و دوران مدرسه تا رسیدن به مرحله اثرگذاری، برنامه نخبگانی مشخصی داشته باشد. در این موضوع، دانش تاریخی نیز وجود دارد. به عنوان مثال، خواجه نصیر در کتاب آداب المعلمین موارد بسیار مهمی را اشاره کرده که یکی از آنها نوع تغذیه است.
آیتالله صفایی بوشهری افزود: برنامههای نخبگانی باید همه ساحتهای فرهنگی، روحی، روانی، علمی، اجتماعی و تربیتی را شامل شود تا در جغرافیای کشور بتوان در تربیت نخبه اقدامات حداکثری کرد؛ البته برای نیل به این هدف باید دستورالعملهای مشخصی وجود داشته باشد و از سرآمدان و متونهای فاخر دینی و نظرات بزرگانی مانند خواجه نصیر و ابن سینا نیز بهره برد.
وی اضافه کرد: فضای نخبگانی را نباید از مرحله شناسایی آغاز کرد بلکه باید از یک مرحله عقبتر یعنی تربیت نخبه گامهای جدی برداشت چرا که کشور برای رسیدن به مطلوب و تحقق مولفههایی مانند اقتدار، استقلال و مرجعیت، نیاز فزایندهای به نخبگان دارد.
وی با تاکید بر اینکه وابستگی در هر حوزهای، سبب وابستگی در عرصههای دیگر نیز خواهد شد، اظهار داشت: کشور در عرصههای مختلف نیازمند تربیت و حضور فعال نخبگان است. از طرفی، هر نقطه از کشور مزیتها و ظرفیتهای خاص دارد و باید بر مبنای آنها نخبگان مورد نیاز تربیت شوند. به عنوان مثال، برخی از مناطق نیاز به نخبگان مدیریتی و برخی دیگر نیاز نخبگان علمی و فناوری دارند. نمونه این موضوع استان بوشهر است که با توجه به مزیتهای خود در حوزه نفت و گاز و انرژی، بیش از آنکه نیاز به نخبه در بخش خدمات داشته باشد، نیاز به نخبگان مهندسی دارد که در این حوزه خوشبختانه با اقدامات انجام شده، فضای علمی و نخبگانی استان در سالهای اخیر به این سمت متمایل شده است و نتایج آن بسیار مثبت بوده است.
نماینده ولی فقیه در استان بوشهر برپایی نشستهای تخصصی را لازمه فضای نخبگانی دانست و یادآور شد: نشستهای نخبگانی اهمیت بسیار بالایی دارد البته اگر به صورت کاملاً تخصصی برگزار شود چرا که عمدتاً نشستهایی با جمعیتهای زیاد خروجی مطلوب ندارد و صرفاً نمایشی است.
آیتالله صفایی بوشهری تصریح کرد: گروهبندی نخبگان بر اساس سطح نخبگی و رشته تخصصی و سپس قرار دادن آنان در مسیر اثرگذاری برای رسیدن به یک هدف مشخص، یک ضرورت است که البته پیش شرط این ضرورت وجود یک نقشه راه حاکمیتی است. در واقع باید در ابتدا نقاط هدف کاملاً مشخص شود و سپس بر اساس آنها آمایش نخبگانی صورت بپذیرد که در این آمایش تعداد نخبگان مورد نیاز شناسایی و گروهبندی شوند و اگر تراکم نخبگانی پایین بود، برنامهها و اقدامات لازم برای تولید نخبه صورت بگیرد. این مهم نیازمند بانک اطلاعاتی جامع از نیازها و نظام مسائل بخشهای مختلف است. در این صورت، علاوه بر خودکفایی، کشور به مرجعیت نیز خواهد رسید و در نهایت قدرت دیپلماسی خود را در سطوح مختلف افزایش خواهد داد.
وی بیان داشت: استفاده از ظرفیت دانشمندان ایرانی خارج از کشور نیز امری بسیار مهم است به خصوص اینکه اغلب آنها مایل به همکاری با کشور هستند و میتوان با دعوت آنها به کشور و یا ایجاد زمینه همکاری، از ظرفیت آنها نیز بهره برد.
آیتالله صفایی بوشهری اضافه کرد: حمایت از نخبگان باید هوشمند، منطقی، نظاممند و روشمند باشد تا نخبگان بتوانند اثرگذاری مطلوب در حل نظام مسائل کشور داشته باشند. بدون شک، نخبگان بدون برخورداری از این حمایتها هرگز نمیتوانند اثرگذاری مطلوب داشته باشند.
نماینده ولیفقیه در استان بوشهر خاطرنشان کرد: کشور نیاز به جریان نخبگی دارد که این جریان نه تنها حمایت از نخبگان را محقق میکند؛ بلکه در تربیت نخبگان نیز نقش آفرین است. عموماً نخبگان در آغاز کار نیازهای سختافزاری اولیه دارند؛ بنابراین حمایت از فعالیتهای نخبگانی در ابتدای مسیر و توانمند کردن نخبگان در این حوزه، با رفع کمبودهای زیرساختی آنان یک اصل است که باید در فضایی خارج از دیوان سالاری مرسوم و با اعتبارات ویژه انجام شود.
وی با بیان اینکه بنیاد ملی نخبگان مغزافزار جریان نخبگی است، تصربح کرد: برنامههای نخبگانی باید به رشد هویتی، دینی و ملی نخبگان نیز توجه داشته باشند چراکه اگر نخبه در فضای ملی، دلبستگی به وطن نداشته باشد و یا از هویت دینی برخورد نباشد به راحتی از چرخه خدمت رسانی به جامعه خارج میشود.
آیتالله صفایی بوشهری با تاکید بر اینکه ارتباط با نخبگان جهان باید به عنوان یک اصل در جریان نخبگانی نهادینه شود، گفت: در فضای نخبگانی، نگاه فراملی یک رکن است و باید علاوه بر نخبگان بومی و ایرانی، نخبگان جهان اسلام نیز در جریان نخبگی کشور قرار بگیرند. علاوه بر آن، روند باید به گونهای باشد که نخبگان جهان نیز ایران را قطب نخبگانی تلقی کنند.
نماینده ولیفقیه در استان بوشهر یادآور شد: رویکردهای جدید بنیاد ملی نخبگان بسیار خوب است و بنیاد باید به عنوان خورشید منظومه نخبگانی، همه دستگاهها و نهادهای دیگر را در مدار نخبگانی قرار دهد.
***
ما را در شبکههای اجتماعی به آدرس bmnirann@ دنبال کنید.
برای اطلاع از طرحهای بنیاد ملی نخبگان اینجا کلیک کنید..