معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری گفت: اندیشه، نخستین ساحت رسیدن به ارزش است، بستر و مامن پرورش و بسط اندیشه، اندیشکدهها هستند و حاصل اندیشکدهها، افراد اندیشمند و تربیت شده است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان، آیین گرامیداشت روز دانشجو با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری در دانشگاه فنی و حرفهای برگزار شد.
روح الله دهقانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری در مراسمی که همزمان با ۱۶ آذرماه و گرامیداشت مقام دانشجو در دانشگاه فنی و حرفهای برگزار شد با اشاره به اینکه ایدههای نوآورانه مهمترین موهبت دانشجویان و زمینهساز اثرگذاری آنان در تحول و پیشرفت جامعه است، افزود: هدف از تمامی کلیدواژه های دانش، فناوری صنعت و دانشگاه این است که فکر و ایدههای نوآورانه به ارزش تبدیل شوند؛ این ارزش میتواند مالی، اقتدار یا معنوی باشد و همگی ارزش هستند.
نقش دانشگاه فنی و حرفهای در تربیت فناور
دهقانی، با تاکید بر این که دانشگاههای فنی و حرفهای باید بستری برای تربیت افراد فناور باشند، افزود: فناوری، خود موضوعی است که باید آموزش داده شود و هنگامی که از فناوری صحبت میکنیم، چند حوزه مختلف مطرح میشوند که یک ساحت کاربردی ایجاد کردهاند. انتظار این است که دانشگاه فنی و حرفهای، فرد فناور به معنای کسی که بلد است با فناوری کار کند و در آن پژوهش کند را تربیت کند.
وی با بیان اینکه برای رسیدن به ارزش از تفکر باید چند مرحله و ساحت را تجربه کنیم عنوان کرد: اندیشه، نخستین ساحت رسیدن به ارزش است. بستر و مامن پرورش و بسط اندیشه، اندیشکدهها است. در اندیشکدهها، افراد اندیشمند و تربیت شده به دست میآید. افرادی هستند که در اندیشه، پژوهش و تحقیق میکنند تا یک سری فرضیه حاصل شود. محصول تحقیق در اندیشه، فرضیه است. فرضیهها به علم میرسند و دانش در مراکز علمی و آموزشی بهره برداری میشود تا انسانهای دانشمند شکوفا شوند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری افزود: فریضه ها را به بوته آزمون میگذاریم و از آن تئوری و نظریه حاصل میکنیم کا خروجی آن در قالب مقاله، پایان نامه و رساله است. محصول آموزش علم، فرد اندیشمند و محصول پژوهش در علم شامل مقاله و رساله است.
دهقانی، ساحت بعدی را فناوری و محل آن را مراکز فناوری و شرکتهای دانش بنیان دانست و گفت: این مراکز دانش تولید شده را به فناوری تبدیل میکنند. ماده اولیه این مراکز، همان مقالات و پژوهشها است که با کاربردی سازی این علم، فناوری را حاصل می کنند.
وی با بیان این که در دنیا از آموزش دادن فناوری، تکنسین به معنای کسی که آموزش دیده است تا با فناوری کار کند، حاصل می شود ادامه داد: از پژوهش در فناوری، پتنت حاصل میشود.
کارآفرینی از نوآوری حاصل می شود
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری، ساحت و مرحله بعدی ارزش آفرینی را نوآوری دانست و افزود: نوآوری از ترکیب تعدادی پتنت و خلاقیت شکل میگیرد. از آموزش این رویه، افراد کارآفرین حاصل میشود. پژوهش در نوآوری، محصول اولیه را به دست میدهد.
دهقانی با بیان این که تولید در مرحله بعد شکل میگیرد و صنعت جایگاه آن است، ادامه داد: از آموزش در صنعت می توان صنعتگر و با پژوهش در این عرصه، بهرهوری را برداشت کرد.
وی افزود: ساحت بعدی عرضه و جایگاه آن بازار است. از آموزش افراد در این عرصه، افراد بازرگان و کاسب و با پژوهش در بازار، ایده جدید را می توانیم حاصل کنیم.
دهقانی، با بیان اینکه تحقیق به معنای تولید مقاله صرف نبوده و مفهومی گسترده دارد ادامه داد: تحقیق روی اندیشه، علم و فناوری و بازار همگی در محدوده تحقیق قرار میگیرند.
وی با اشاره به اینکه دانشگاهها بستر توسعه علم هستند ادامه داد: دانشگاههای فنی و حرفهای باید آموزش فناوری را در این چرخه عهدهدار شوند. این کار را نمی توان به دانشگاهها محول کرد زیرا دانشگاهها بستر توسعه علم هستند و در آن پژوهش میکنند. در دانشگاههای فنی و حرفهای باید رشتههای فناورانه دنبال شود و کار این دانشگاه، آموزش و پژوهش در فناوری است.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان با بیان این که ماهیت مشاغل فناور در جهان مبتنی بر نوآوریها، مهارت و تخصص را می طلبد ادامه داد: دوره آموزشهای بلندمدت به سرآمده است و در دنیای امروز، تخصص حتی از تحصیلات دانشگاهی نقشی کلیدیتر ایفا میکند. امروزه دوره هایی جذاب خواهند بود که کوتاه مدت باشند اما فرد را برای اشتغال آماده کنند و دانشگاه فنی و حرفهای بهترین محل برای این نوع آموزشها است.
وی افزود: بازار کار متعلق به کسانی است که حداکثر ۴ سال دوره آموزش تخصصی و کاربردی دیدهاند. دوران کنونی متعلق به مجموعه های مشابه دانشگاه فنی و حرفه ای است و جذابترین مراکز آموزشی و دانشگاهها، آنهایی هستند که آموزشهای بازههای کوتاه مدت عرضه کنند.
در این مراسم با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان و مسئولان دانشگاه فنی و حرفهای، دانشجویان برتر این دانشگاه مورد تقدیر قرار گرفتند.
***
دهقانی: قرضالحسنه از راهبردهای کارآمد توسعه اقتصاد دانشبنیان است
با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهوری و وزیر اقتصاد و دارایی؛ تفاهمنامه همکاری تامین مالی یک هزار شرکت دانشبنیان منعقد شد.
روح الله دهقانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهوری، در این مراسم از نقش بانکها در حمایت از اقتصاد دانشبنیان گفت و افزود: یک جریان خوب حمایتی در سال جاری برای حمایت از اقتصاد دانشبنیان شکل گرفت که نامگذاری امسال به نام «تولید دانش بنیان و اشتغالآفرین» آن را توسعه داد؛ اما نباید این جریان به امسال محدود شود و میبایست طلیعه یک جریان و حرکتی مستمر و بزرگ در مسیر توسعه اقتصاد دانشبنیان باشد.
وی افزود: قطعا نگاه مقام معظم رهبری در نامگذاری سال جاری نیز معطوف به ایجاد جریانی مستمر و پویا در حمایت از این اقتصاد بوده و در این نهضت، بانکها با نظامهای تامین مالی پویایی همچون قرض الحسنه در آن نقشی راهبردی دارند.
دهقانی، قرضالحسنه را راهکاری اثربخش و ارزشآفرین در تامین مالی و توسعه شرکتهای دانشبنیان برشمرد و افزود: براساس آیه شریف منْ ذا الّذی یقْرض اللّه قرْضًا حسنًا فیضاعفه له أضْعافًا کثیرةً، خداوند متعال تضمین میکند که برکات این اقدام نیکو، چند برابر بازمیگردد.
وی با بیان اینکه حوزه دانشبنیان، مصداق خلق ارزش افزوده چند برابری است؛ عنوان کرد: با یک رویکرد دوراندیشانه، نگرشی بلند مدت و جامعنگر، یکی از حوزههایی را که میتوان مصداق عینی بازگشت چندین برابری ارزش دانست، همین حوزه دانش بنیان است؛ حوزهای که از ظرفیت ارزش افزودههای چندصدبرابری و خلق ارزش چندین برابری حوزه دانش بنیان واقعی برخوردار است.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهوری افزود: حوزه دانشبنیان واقعی که به واسطه استفاده از دانش و فناوری روز، ارزش افزوده خلق میکند میتواند بستر بسیار خوبی برای قرض الحسنه باشد.
دهقانی با بیان این که باید با استفاده از الگوی مطلوب قرضالحسنه، راه برای توسعه و رونق شرکتهای دانش بنیان واقعی فراهم شود، ادامه داد: دانش و فناوری به واسطه قرضالحسنه شکل می گیرد و این روش، یکی از راهبردهای توسعه اقتصاد دانش بنیان به شمار میرود، امریکه میتواند زمینهساز رشد و پیشرفت کشور باشد.
وی ابراز امیدواری کرد امسال طلیعه حرکت جدی این بانک و سایر بانک ها در مسیر ارایه روشهای کارآمد و نوین در ارایه تسهیلات و حمایت از شرکت های دانش بنیان باشد.
عزم جدی برای تامین مالی شرکتهای دانشبنیان
سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی با اشاره به اینکه تامین مالی یک هزار شرکت دانش بنیان، طلیعه و آغازگر حرکتی جدی در حمایت مالی نوآورانه از این شرکتها است، افزود: وزارت امور اقتصادی و دارایی تلاش کرده است تا ناظر به نقش و مسوولیت خود در تامین مالی کمک کند بیشترین جذابیت برای شرکت های دانش بنیان ایجاد شود. در قانون جهش تولید دانش بنیان، وظایفی بر عهده این وزارتخانه گذاشته شده و تسهیلگریهای خوبی برای فعالان زیستبوم فناوری و نوآوری تمهید شده است. بندهای این قانون مترقی، نشان دهنده عزم جدی برای حمایت از زیستبوم دانشبنیان کشور است.
خاندوزی ادامه داد: امیدواریم سطحی از مالیات که سازمان برنامه و بودجه تعیین می کند حامی و تسهیلگری شرکت های تولیدی و دانش بنیان باشد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی، قرض الحسنه را جزو بهترین روشها برای حمایت و تامین مالی شرکتهای دانشبنیان دانست و گفت: قرض الحسنه الگو و آغازگری برای استفاده از روش های نوین تامین مالی خواهد بود.
دراقتصاد بانک پایه که تامین مالی بانک ها سهم بسزایی در توسعه اقتصاد دارد و روش تامین مالی قرض الحسنه برای استفاده از روش قرض الحسنه به عنوان بهترین روش تامین مالی برای بهترین محصولات، ضرب ممتاز در ممتاز است و این یک هزار تسهیلات، در واقع به عنوان نقطه شروع و آغاز کننده یک جریان در تامین مالی شرکت های دانش بنیان باید ارزشمند شمرده شود.
تخصیص تسهیلات ۵میلیارد ریالی برای یک هزار شرکت دانشبنیان
بر اساس این تفاهم نامه همکاری که امروز به امضای معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییسجمهوری و سید سعید شمسی نژاد رییس بانک قرض الحسنه مهر ایران رسید، بانک قرضالحسنه مهر ایران با بهره مندی از ظرفیتها و قابلیتهای موجود و به منظور توسعه همکاریهای مشترک با معاونت علمی، نسبت به تخصیص حداکثر ۱۰۰۰ فقره وام اشخاص حقوقی به شرکتهای دانش بنیان و فناور با معرفی معاونت علمی یا صندوق توسعه فناوریهای نوین تا سقف ۵ میلیارد ریال با دوره بازپرداخت ۲۴ ماه تامین مالی اقدام میکند.
۲۰۰ فقره از این وامها، به شرکت های دانش بنیان و فناور مستقر در پارک فناوری پردیس و ۸۰۰ فقره دیگر به شرکتهای برتر مستقر در پارک های علم و فناوری و مراکز برتر در سراسر کشور اختصاص خواهد یافت.
در بخش پایانی این مراسم، دهقانی به عنوان سفیر قرض الحسنه در حوزه دانش بنیان تقدیر شد.
***
ما را در شبکههای اجتماعی به آدرس bmnirann@ دنبال کنید.
نظر دهید