رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به اهمیت بینالمللی صنعت فضایی و ضرورت توسعه این بخش، گفت: جذب نخبگان در دستور کار سازمان فضایی ایران قرار دارد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان، نشست هماندیشی «اثرگذاری پژوهشگران جوان در جامعه و صنعت» با حضور سعید خدایگان قائممقام بنیاد ملی نخبگان، سعید سهرابپور مشاور رئیس بنیاد ملی نخبگان، نرگس حسینمردی معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان، شاهین آخوندزاده معاون پژوهشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، حسن سالاریه رئیس سازمان فضایی و مسعود تجریشی استاد تمام دانشکده عمران دانشگاه شریف و جمعی دیگر از مسئولان، پژوهشگران و صنعتگران در تالار ایرج افشار دانشگاه تهران در حال برگزاری است.
حسن سالاریه در بخشی ار این نشست با اشاره به اهمیت بینالمللی صنعت فضایی و ضرورت توسعه این بخش، گفت: جذب نخبگان در دستور کار سازمان فضایی ایران قرار دارد.
وی با اشاره به پیشرفتهای تاریخی صنعت فضایی در جهان افزود: در جریان جنگ جهانی دوم، شوروی و ایالات متحده در صنایع دفاعی و نظامی رقابت شدیدی داشتند که زمینهساز توسعه صنعت فضایی شد. تنها چند روز پس از قرار گرفتن ماهواره اسپوتنیک در مدار، ناسا تأسیس شد و رقابت فضایی به اوج خود رسید.
سالاریه تصریح کرد: پیشرفتهای علمی، انسان را به جهانهای ناشناخته رساند و پروژه آپولو، با صرف بودجههای هنگفت، انسان را به ماه فرستاد و صنعت فضایی را گسترش داد. امروزه این رقابت برای دستیابی به منابع فضایی همچنان ادامه دارد.
وی با تأکید بر تغییر ماهیت صنعت فضایی در جهان، گفت: طی دهههای اخیر، صنعت فضایی رنگ اقتصادی به خود گرفته است. ارتباطات ماهوارهای توسعه یافته و ورود بخش خصوصی به این عرصه با حمایت دولتها باعث شده تعداد ماهوارهها به هزاران مورد برسد و انحصار پرتاب ماهواره از بین برود.
رئیس سازمان فضایی ایران افزود: شواهد نشان میدهد که ماه حاوی عناصر ارزشمندی است و تلاشها برای زیستپذیر کردن آن ادامه دارد. هدف این است که از ماه به عنوان پایگاهی برای دستیابی به سیارکهای دورتر استفاده شود. همین مسئله، رقابت شدیدی برای جذب سرمایه و بهرهبرداری از مزایای صنعت فضایی ایجاد کرده است، به گونهای که هرگونه تعلل در این زمینه برای کشورها غیرقابل جبران خواهد بود.
سالاریه خاطرنشان کرد: رقابت جهانی در صنعت فضایی باعث شده بسیاری از کشورها وارد این عرصه شوند. ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و از دهه ۸۰ با پرتاب ماهواره امید، به عنوان نخستین ماهواره مدار پایین، جایگاه خود را تثبیت کرده است.
وی با اشاره به چالشهای ایران در این صنعت گفت: ما با دنیا تفاوت زیادی داریم، چرا که هیچ تبادل اطلاعاتی با ایران صورت نمیگیرد. این مسئله موجب خودکفایی تیمهای تحقیقاتی کشور شده است. در دهه ۹۰ و با همکاری دانشگاهها، پروژههای متعددی تعریف شد و پیشرفت چشمگیری در این حوزه حاصل شد.
سالاریه تأکید کرد: ورود بخش خصوصی و شرکتهای دانشبنیان، رقابت را افزایش داده و زمینه را برای شتابدهی توسعه صنعت فضایی فراهم کرده است. طی سالهای اخیر، زیرساختهای پایگاهی، پرتاب و دریافت اطلاعات فضایی پیشرفت قابل توجهی داشتهاند و ایران میتواند یکی از پایگاههای جهانی برای پرتاب ماهوارهها باشد.
رئیس سازمان فضایی ایران در پایان از توسعه همکاری با دانشگاهها خبر داد و گفت: تاکنون همکاریهای متعددی با معاونت علمی و فناوری انجام شده است و امیدواریم به زودی توافقنامه سهجانبهای برای گسترش این همکاریها به امضا برسد.
**
بنیاد ملی نخبگان در شبکههای اجتماعی:
بله: @bmnirann
تلگرام: https://t.me/ir_bmn