بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN
  • 1402/10/27 - 13:09
  • - تعداد بازدید: 614
  • - تعداد بازدیدکننده: 602
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
در نشست بررسی کتاب «از مود تا لاهه» مطرح شد:

«از مود تا لاهه»؛ جریانی برای پرداختن به زندگی نخبگان کشور

در نشست بررسی کتاب «از مود تا لاهه» عنوان شد: نوشتن در رابطه با مفاخر کشور پیام‌های ارزشمندی دارد، چه بسیار سوژه‌ها که جا دارد نویسندگان با نگاه نخبه‌نویسی در آن وارد شوند از «مود تا لاهه» ثابت کرد که هیچ ابایی برای نوشتن در مورد مفاخر کشور وجود ندارد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد ملی نخبگان؛ مرتضی قاضی مجری و کارشناس این برنامه در ابتدا ضمن تشکر از نویسندگان این اثر گفت: برنامه‌های بسیار ارزشمندی در جهت معرفی و تکریم نخبگان کشور انجام می‌شود و تولید کتاب زندگی‌نامه نخبگان نیز یکی از فعالیت‌های دفتر تکریم و الگوسازی نخبگان است. تا امروز ۴ جلد کتاب در این دفتر تولید شده که زندگی‌نامه ملک افضلی، مهدی بهزاد، منوچهر بقایی و کتابی که اکنون برای نقد ان در خدمتم شما هستیم کتاب از مود تا لاهه زندگی‌نامه مهدی بلالی مود به قلم مرضیه نظرلو است. این کتاب‌ها به امید خدا جریانی برای پرداختن به زندگی نخبگان کشور خواهد بود.

قاضی خاطر نشان کرد: نکته‌ای که در این کتاب‌ها وجود دارد این است که این کتاب‌ها باید جوری باشند که تمام طیف‌ها با آن به راحتی بتوانند ارتباط بگیرند. برای مثال بلالی مود پدر علم سم‌شناسی ایران است. این کتاب باید به شکلی نوشته شود که هم افراد دانشگاهی و دیگر مردم جامعه بتوانند مطالب کتاب را کامل درک کنند.

در ادامه برنامه مرضیه نظرلو نویسنده، گفت: من در کتاب‌های بسیاری دیده‌ام که ذهن مخاطب را با مقدمه‌های طولانی درگیر می‌کنند و این را نمی‌پسندم. مخاطب باید خودش با اصل کتاب روبه‌رو شود و درک کند که چه اتفاقی افتاده است. از نظر من، مخاطب باید با اصل کتاب مواجه شود و خودش دریابد که ماجرا چیست؛ به همین دلیل در این کتاب مقدمه طولانی وجود ندارد.

گفت‌وگو با همسر دکتر بلالی مود جزئیات را روشن کرد

وی افزود: ما برای نوشتن این کتاب ۲۰ ساعت مصاحبه گرفتیم. همسر دکتر بلالی مود تأثیر زیادی در زندگی وی داشته است. به همین جهت من خواستم که او نیز در کتاب حضور داشته باشد. چراکه ۵۰ سال زندگی مشترک بلالی مود و همسرش قطعاً در مسیر زندگی او بسیار مؤثر بوده است. عموماً نخبگان علمی وقتی مصاحبه می‌کنند به ندرت به مسائلی چون ازدواج اشاره می‌کنند ولی همسران نخبگان خیر. علاوه‌بر اینکه خانم و ریزبین هستند و به جزئیات توجه بیشتری دارند؛ راحت‌تر با یک خانم ارتباط برقرار می‌کنند. من تصمیم داشتم مسائلی از زندگی بلالی مود را که می‌دانستم او با کلی‌گویی از آن‌ها عبور می‌کند؛ با یک مصاحبه با همسرش کامل کنم. به همین ترتیب با همسر جناب دکتر هم مصاحبه گرفتیم که خیلی خوب بود. من بسیار از این مصاحبه راضی‌ام چون او با صداقت تمام به سوالات من پاسخ داد و این باعث شد من دریابم او در زندگی شخصی‌اش چه شخصیتی دارد. این مصاحبه از این جهت اهمیت بسیار زیادی داشت.

نویسنده کتاب، درباره جلب رضایت دکتر بلالی مود برای ثبت زندگی‌نامه‌اش گفت: این کار به دو دلیل بسیار سخت بود. در وهله اول راضی کردن نخبگان علمی برای گفتن از زندگی‌شان کار سختی است؛ چون این کار برایشان سخت است؛ به این افراد اگر بگویید پنج مقاله بنویسند می‌نویسند ولی اگر از آنها بخواهید از زندگی‌شان بگویند برایشان سخت است.

نکته دوم هم این است که دکتر بلالی مود یک تجربه ناموفق هم در این زمینه داشت. یک‌بار قبل از ما شخصی رفته بود از ایشان مصاحبه کامل کرده بود و وقت ایشان را گرفته بود ولی در انتها کار را رها کرده بود. به همین خاطر جلب اعتماد دوباره جناب دکتر بلالی مود بسیار سخت بود.

قاضی گفت: همانطور که گفته می‌شود اگر یک نفر در جنگ بخواهد تیری شلیک کند باید ۹ نفر از او پشتیبانی کنند. این در ساختار نظامی شامل خانواده و اطرافیان نزدیک آن فرد نمی‌شود اما اگر بخواهیم آنها را نیز در نظر بگیریم متوجه می‌شویم که چه حجمی از افراد و اتفاقات در این اقدام اثرگذار هستند. همه افراد مؤثر در این مسئله، پدر و مادر، همسر، معلم، دوست و … نقش بسیار کلیدی در این امر داشتند. به نظر من همسر دکتر بلالی در رقم خوردن مسیر او نقش بسیار مهمی دارد.

محسن شاه رضایی، پژوهشگر کتاب از مود تا لاهه نیز  گفت: بسیار ممنونم از تمام دوستانی که حضور پیدا کرده‌اند و ممنونم از اصحاب رسانه و ایبنا که کمک می‌کنند که در نشر زندگی مفاخر ایران زمین جریان‌سازی انجام شود. مؤلفه‌های مختلفی باعث شد که ما به سمت دکتر بلالی مود برویم. استاد نیز به ما لطف کرد و در تألیف این کتاب که می‌تواند الگویی برای جوانان و نخبگان باشد همکاری کرد.

چنین کتاب‌هایی مستقیماً بر وضعیت علمی کشور تأثیرگذارند

محمدقائم خانی منتقد کتاب نیز در این نشست گفت: ما امروز در ایران با معضل مهاجرت‌های علمی روبه‌رو هستیم. بنابراین این کتاب می‌تواند به دانشجویی که در حال نگارش پایان نامه خود است کمک کند. نباید فکر کنیم که چنین کتاب‌هایی در حاشیه فضای علمی قرار دارند؛ بلکه مستقیماً می‌توانند در وضعیت علمی کشور تأثیرگذار باشند.

وی خاطر نشان کرد: اثبات لزوم وجود علم نیازمند پاسخی است که باید به آن اندیشید و در آخر کتاب از مود تا لاهه، دکتر بلالی مود به این مسایل اشاره کرده‌است و این باعث خوشحالی است. چرا که این کلمات در ذهن ها اثر دارند و باعث می‌شود افراد به آن فکر کنند. اهمیت چنین کاری هر چقدر به آن تأکید شود باز هم کم است.

مرضیه نظرلو افزود: دکتر بلالی توجه زیادی به جانبازان شیمیایی داشت. او نقشی فراتر از پزشک برای این افراد ایفا می‌کرد. مسئله مهم دیگری که در این کتاب به آن پرداخته شده است مقایسه دانشگاه‌های ایران با دانشگاه‌های بریتانیا بود و دکتر بلالی مود به طور دقیق به این مسئله پرداخته‌است.

مرتضی قاضی مجری کارشناس این نشست در ادامه گفت: جنگ‌ها بستری برای پیشرفت‌ها هستند. دنبال راهی گشتن برای غلبه بر دشمن، زمینه‌های پیشرفت و ترقی را فراهم می‌سازد و در بحران‌های مختلف می‌توان از این تجربه‌ها استفاده کرد.

شاه رضایی در ادامه افزود: نوشتن در رابطه با مفاخر کشور پیام‌های ارزشمندی دارد. بسیاری سوژه های دفاع مقدسی هست که جا دارد نویسندگان با نگاه نخبه‌نویسی در این حوزه وارد شوند. ما سعی کرده ایم فرهنگ‌سازی کنیم که هیچ ابایی برای نوشتن در مورد مفاخر کشور وجود نداشته باشد.

فداکاری دکتر بلالی مود در تمامی مراحل زندگی‌اش کاملاً به چشم می‌خورد

مرتضی قاضی خاطر نشان کرد: فداکاری دکتر بلالی مود در تمامی مراحل این مسیری که انتخاب کرده است کاملاً به چشم می‌خورد. در فصلی از کتاب دکتر بلالی مود می‌گوید: روزی من انقدر از این بیماران شیمیایی مراقبت کرده بودم چشم‌هایم قرمز شده بود. پدرم پرسید که چه شده است؟ این بیماری‌ها واگیر دارند؟ و من گفتم که نه واگیردار نیست. در حالی که واگیردار بودند و سموم، روی ما نیز اثر می‌گذاشتند. من فک می‌کنم این فصل جنگ هنوز جا برای صحبت کردن دارد.

این نشست سه شنبه ۲۶ دی ۱۴۰۲ با حضور مرضیه نظرلو نویسنده کتاب، محسن شاه‌رضایی پژوهشگر کتاب، محمدقائم خانی منتقد و مرتضی قاضی مجری و کارشناس در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.

***

ما را در شبکه‌های اجتماعی به آدرس bmnirann@ دنبال کنید.

برای اطلاع از طرح‌های بنیاد ملی نخبگان اینجا کلیک کنید
.

  • گروه خبری : newNews,SlideShow
  • کد خبر : 169382
مدیر سایت
خبرنگار

مدیر سایت

سامانه ی گفتگوی آنلاین