وزیر علوم گفت: برقراری ارتباط میان نخبگان و شرکتهای دانشبنیان اقدامی مبارک است و اهمیت بسزایی دارد، اما سیستم دولتی نیز نیازمند حضور نخبگان است. در واقع نخبگان در قوای سه گانه و در هر جایگاهی منشأ خیر و برکت هستند، چراکه نخبگان همیشه کوتاهترین مسیر را برای رسیدن به هدف انتخاب میکنند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان، آیین افتتاحیه نمایشگاه تخصصی کار و اشتغال با حضور محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، محمد صادق خیاطیان رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی، حیدر مفتاحی زاده رئیس بنیاد نخبگان استان تهران، مدیران شرکتهای دانش بنیان و جمعی از فارغالتحصیلان و نخبگان کشور برگزار شد.
در این مراسم، محمدعلی زلفی گل وزیر علوم تحقیقات و فناوری، ضمن تقدیر از برگزارکنندگان این نمایشگاه تخصصی، بیان کرد: اقدام مبارک صندوق نوآوری را میستاییم و قدر میدانیم. حضور دکتر خیاطیان در این مسئولیت یک فرصت استثنایی برای صندوق نوآوری و شکوفایی است. همچنین از دکتر دهقانی فیروزآبادی تشکر میکنم که از بنیاد ملی نخبگان و صندوق که زیرمجموعه معاونت است، نهایت حمایت و پشتیبانی را دارد.
وزیرعلوم در ادامه افزود: این اقدام که ارتباط میان نخبگان و شرکتهای دانشبنیان را برقرار شود، بسیار مبارک است، چرا که بحث ارتباط نخبگان و شرکتهای دانش بنیان اهمیت بسزایی دارد، اما سیستم دولتی نیز نیازمند حضور نخبگان است. در واقع نخبگان در قوای سه گانه و در هر جایگاهی منشأ خیر و برکت هستند، چون نخبگان همیشه کوتاهترین مسیر را برای رسیدن به هدف انتخاب میکنند.
زلفی گل با بیان این که دانشمندان همواره به دنبال یافتن کوتاهترین مسیر با سرعت و شتاب بیشتر هستند، اظهار کرد: نخبگان با انتخاب مسیر کوتاه در واقع با هزینه کمتر به هدف میرسند. دانشمندان به این فکر هستند که چه کنند تا سادهترین مسیر برای هدف را طی کنند. شما نخبگان این ویژگی را دارید و میتوانید با کمترین هزینه بیشترین آورده را در هرکجا که هستید ایجاد کنید.
او همچنین با اشاره به این که خداوند به هر انسانی توانایی منحصر به فرد داده است، گفت: کافی است که این توانایی را در خود شناسایی کنید. ویژگی دیگر نخبگان این است که روانشناسی خود را خوب میدانند و نقاط قوت خود را خیلی خوب میشناسند. معتقدم با یک گل نیز گلستان میشود و اگر یک نخبه خوب را در یک جا بگذارید قطعا آن منطقه را گلستان میکند تنها باید این توان را داشته باشیم تا از نخبگان بهترین بهره را ببریم و نهایت بسترسازی را چه در حوزه سختافزاری و چه نرمافزاری برای ظهور و بروز استعدادهای خوب فراهم کنیم. نخبگان انتظار زیادی ندارند و تنها میخواهند در جایی که اثربخش هستند حضور یابند. از این حیث وقتی در شرکتهای دانش بنیان قرار میگیرند میتوانند خلق ثروت کنند.
وزیر علوم در ادامه به تسهیلاتی که به ازای هر نخبه از طریق بانکها به شرکتهای دانشبنیان اختصاص یافته است، اشاره کرد و تاکید کرد: این کار بزرگی است و حتما شرکتهایی که در بهکارگیری نخبگان فعال شدهاند، کار خیری را نیز انجام میدهند. سال گذشته با صنایع ارتباط برقرار کردیم و بحث بورسیه صنعت را شروع کردیم. از شما نیز این خواهش را دارم تا شرایطی را ایجاد کنید تا نخبگان از همان دوران دانشجویی بتوانند با فراغ بال به تحصیل بپردازند. بعضی از نخبگان از خانوادههایی میآیند که بخش تحصیل و هزینههای دوران تحصیل برایشان سخت است و یا از مناطق و شرایطی میآیند که فراهم سازی این هزینهها کار سختی است؛ اما اگر بورسیه شوند فراغ بال بیشتری دارند و میتوانند از طریق فرصتی که دانشگاه در اختیارشان گذاشته است بهترین بهره را ببرند. از این رو از این صندوق درخواست دارم که همانطور که تسهیلاتی برای بهکارگیری نخبگان در شرکتها در نظر گرفته شده است، تسهیلاتی برای بورسیه دانشجویان در شرکتها در نظر گرفته شود.
وی با بیان اینکه سال گذشته ۱۳۸۰ نفر در رشتههای اولویتدار بورسیه شدند، گفت: ما شاهد هستیم که فرد مدال جهانی کسب کرده، ولی در رشته دیگری تحصیل میکند، به دلیل شرایط شغلی، به سمت رشتههایی میرود که نگرانی از آینده شغلی خود نداشته باشد. این یک ضایعه بزرگ در کشور است که فردی که دارای مدال جهانی فیزیک و یا شیمی و نجوم است، در رشته دیگری تحصیل میکند و این در حالی است که اگر آنها را در دوران تحصیل بورس کنیم تا پویایی علمی آنها حفظ شود، میتوانند با ارائه یک نظریه، مرزهای علم را جا به جا کنند.
زلفی گل در پایان به نخبگان یک نصیحت کرد و گفت: شک نداشته باشید شما عزیزان توانمندیهای منحصر به فردی دارید، البته که علم، قدرت و ثروت مطلق شامل خداوند بزرگ است اما شما باید به خداوند بزرگ وصل شوید تا اراده توانمندی و امیدتان چند برابر شود و خداوند بزرگ نیز مسیرهای روشنی را پیش روی شما قرار خواهد داد. قانع نباشید و چتر خودتان را بالا ببرید. از خداوند کم نخواهید و خواستههایتان بزرگ باشد تا به اندازه آن تلاش کنید و سقف پروازتان بالا برود.
افزایش سقف تسهیلات حمایتی از شرکتهای دانش بنیان
در ادامه محمد صادق خیاطیان رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی نیز اظهار کرد: همه عزیزانی که در اکوسیستم فناوری و دانش بنیان فعالیت میکنند، میدانند که ارکان و مولفههایی برای توسعه اقتصاد دانش بنیان نیاز است ولی آنچه که میان همه نظریهها مشترک است، موضوع نیروی انسانی است. در ایران اسلامی به اعتقاد من مهمترین عاملی که باعث توسعه حوزه دانش بنیان شده است نیز نیروی انسانی نخبه و پرتلاش است که باعث شکلگیری این حجم از شرکتهای دانش بنیان شده است.
وی ادامه داد: در شرکتهای توسعه یافته دنیا و کشورهای اطراف ما به موضوع نیروی انسانی به شدت بها میدهند و مشوقهای فراوانی برای جذب نیروی انسانی میگذارند. کشورهای همسایه علیرغم این که از نظر منابع مالی در حد اعلای خود هستند، اما در حوزه نیروی انسانی دچار ضعف و مشکل هستند و با توجه به برنامههایی که میگذارند در مضیقه قرار دارند. این در حالیست که ما از این نعمت بزرگ برخوردار هستیم؛ سرمایه ما نفت و معادن نیست، بلکه همین نیروهای انسانی است که در دانشگاههایمان رشد کرده و پرورش یافتهاند و امروز به این بالندگی رسیدهاند که توانستهایم در مدت یک دهه به آمار ۱۰ هزار شرکت دانش بنیان برسیم. این وظیفه ما است تا این فضا را برایشان فراهم کنیم. دو راه داریم یکی کارآفرینی و دیگری کارمندی که هر دو به جای خود مهم هستند و باید حوزه دولتی ما مملو از نیروهای نخبه باشد، البته با انعطاف بیشتر و زمینهسازی بیشتر برای حضور نخبگان.
مدیر عامل صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری با انتقاد از عملکرد شبکه بانکی در ارائه تسهیلات به شرکتهای دانش بنیان، از ارائه گزارشی در همین خصوص به رئیس جمهور و بانک مرکزی خبر داد و گفت: البته شرکتهایی که توانستند این منابع را دریافت کنند، بسیار ظرفیت خوبی برایشان حاصل شد.
خیاطیان افزود: شرکتهای دانش بنیان به ازای اشتغال هر فرد در مقطع کارشناسی ۵۵۰ میلیون و به ازای اشتغال در مقطع کارشناس ارشد و دکترا تا ۷۵۰ میلیون تومان میتوانند منابع دریافت کنند، سقف آن هم ۳ میلیارد تومان در نظر گرفته شد اما برای جذب افرادی که تحت حمایت بنیاد نخبگان هستند، سقف حمایتی تا ۵ میلیارد تومان قابل افزایش است.
بنیاد تلاش می کند ارتباط درست و منطقی میان نخبگان و شرکتها برقرار کند
حیدر مفتاحیزاده رئیس بنیاد نخبگان استان تهران، نیز طی سخنانی بیان کرد: بنیاد مکمل دانشگاه است. آنچه که امروز رقم خورده، اتفاق فرخندهای است و این آغاز راهی است برای اتفاقات خوشایندی که درآینده خواهیم داشت.
وی با اشاره به اینکه، بیش از 60 درصد شرکتهای دانش بنیان ایران در استان تهران هستند و بیش از 60 درصد نخبگان نیز در تهران حضور دارند، گفت: بنیاد تلاش می کند ارتباط درست و منطقی میان نخبگان و شرکتها برقرار کند و نقش آفرینی بیشتری در اتفاقات زیست بوم کشور داشته باشد تا با ایجاد تعامل بین نخبگان با سایر اعضا سبب افزایش اثربخشی استعدادهای برتر شود.
رئیس بنیاد نخبگان استان تهران، خطاب به نخبگان و مستعدان بیان کرد: زمانی، شما میخواهید کارمند یک شرکت باشید و زمانی هم میخواهید الگوبرداری کنید. امیدوارم این دو نگاه را در کنار هم داشته باشید تا بتوانید در هر دو عرصه مشغول به کار شوید. به شخصه به جذب نخبگان در بخش خصوصی بیشتر معتقدم چراکه تحقق مسیر تحولی مد نظر از این طریق کوتاه تر است.
در ادامه مسئولان حاضر در مراسم از فضای نمایشگاهی بازدید و با مدیران شرکتهای دانش بنیان و نخبگان به صحبت پرداختند.
***
ما را در شبکههای اجتماعی به آدرس bmnirann@ دنبال کنید.
برای اطلاع از طرحهای بنیاد ملی نخبگان اینجا کلیک کنید.