بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN
  • 1401/12/13 - 12:27
  • - تعداد بازدید: 827
  • - تعداد بازدیدکننده: 805
  • زمان مطالعه : 10 دقیقه
با حضور مسئولان بنیاد ملی نخبگان و مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری/

نشست خبری تشریح آئین‌نامه «بسته حمایتی از نخبگان ایرانی» برگزار شد/ دهقانی: اجرای بسته «حمایت از نخبگان ایرانی» اصلی‌ترین برنامه بنیاد ملی نخبگان در سال آتی است

نشست خبری با موضوع «بسته حمایتی از نخبگان ایرانی» با حضور رئیس و قائم مقام بنیاد ملی نخبگان و رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری برگزار شد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد ملی نخبگان، نشست خبری روح‌الله دهقانی فیروزآبادی رئیس و ناصر باقری‌مقدم قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با محمدصادق خیاطیان رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری با موضوع «بسته حمایتی از نخبگان ایرانی» و با حضور اهالی رسانه برگزار شد.

در بخشی از این نشست، روح الله دهقانی رئیس بنیاد ملی نخبگان، ضمن تبریک اعیاد شعبانیه و فرارسیدن روز جوان گفت: توجه به جوان دانش آموخته و نخبگان، جزو بدیهی‌ترین مسایلی است که هر جامعه آگاه سرلوحه کارش قرار می‌دهد و استفاده از استعدادهای برتر ضمن حل مشکلات جامعه، زمینه را برای توسعه فرآیندهای حکمرانی فراهم می‌کند.

دهقانی، با اشاره به این‌که نخستین مولفه نخبگانی پس از توانمندی، تاثیر‌گذاری نخبه در جامعه‌اش است، عنوان کرد: مفهوم نخبه و سرزمین، با یکدیگر پیوندی ناگسستنی دارند و نخبگان یک ملت، نماد جایگاه علمی، ظرفیت‌ها و توانمندی‌های آن کشور هستند که تلاش می‌کنند در اعتلا و پیشرفت سرزمین‌شان تاثیرگذاری و اثربخشی داشته باشند.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهوری، هدف از تدوین و تصویب آیین‌نامه حمایتی نخبگان را شکل‌گیری یک بسته جامع و منسجم برای حمایت و توسعه جامعه نخبگانی کشور عنوان کرد و گفت: تا پیش از این حمایت‌هایی از نخبگان، به صورت غیر منسجم و پراکنده وجود داشت که پس از تلاش‌های مستمر، مورد تصویب هیئت دولت قرار گرفت که اجرای آن در سال آینده، اصلی‌ترین برنامه بنیاد ملی نخبگان است.

دهقانی با بیان این‌که رسالت و مأموریت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، جریان‌سازی و هماهنگی در 5 حوزه محوری است، ادامه داد: نخستین ساحت که باید بر روی آن به طور جدی کار جریان سازی و هماهنگی صورت بگیرد، اندیشه‌ورزی است. اندیشکده‌ها و مطالعات اندیشه‌ورزانه نقشی مهم در عرصه توسعه اقتصاد دانش‌بنیان ایفا می‌کنند و بر همین اساس، حمایت از اندیشه‌ورزی و اندیشکده‌ها در اولویت‌های این معاونت قرار دارد.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهوری، محور دوم را توسعه علمی عنوان کرد و گفت: محوری‌ترین هدف معاونت علمی در سال آینده این است که با استفاده از بازوی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور ضمن شناسایی، ارزیابی و حمایت افراد شاخص که می توانند تولید علم را رونق بدهند، از حوزه تولید علم حمایت کنیم.

دهقانی دیگر مأموریت و هدف‌گذاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌‌بنیان ریاست جمهوری را جریان حمایت از توسعه فناوری برشمرد و گفت: برای آن‌که آینده کشور روند شتابان و رو به رشد بگیرد باید به توسعه فناوری‌ میدان دهیم.

وی از توسعه اقتصاد دانش‌بنیان، به عنوان پنجمین و مهم‌ترین محور فعالیت‌های این معاونت یاد کرد و افزود: اعتقاد دارم تمامی حوزه‌های یاد شده تنها در صورتی پایدار می‌مانند و به توسعه می‌رسند، که یک الگوی اقتصادی مناسب برای آن‌ها تعریف شده باشد. تلاش اصلی و محوری در معاونت علمی این است که زمینه برای بهبود فضای کسب و کار، ایجاد بازار واقعی برای شرکت‌های دانش‌بنیان و در نهایت حرکت اقتصاد به سوی دانش‌بنیان شدن فراهم شود.

اجرای 26 پروژه پیشران با محوریت کنسرسیوم‌های دانش‌بنیان

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان با اشاره به تعریف و اجرایی‌سازی بالغ بر ۲۶ پروژه پیشران گفت: با استفاده از توان نخبگان ایرانی و نخبگان ایرانی غیرمقیم با سرمایه گذاری یک میلیارد یوروئی 26 پروژه تعریف خواهد شد تا ضمن جذب نخبگان، مردم از ثمرات آن در سطح زندگی خود بهره ببرند.

وی گفت: در این طرح ها امنیت غذایی، معدن، فناوری اطلاعات، معدن و سایر حوزه ها تعریف شده که امیدواریم جامعه از اثرات این طرح ها بهره ببرد.

دهقانی، با اشاره به این‌که ۲۶ طرح پیشران یادشده به ارزش بیش از یک میلیارد یورو با مشارکت گروهی از شرکت‌های دانش‌بنیان اجرایی می‌شود، عنوان کرد: این طرح‌ها توسط کنسرسیوم‌هایی شامل شرکت‌های بزرگ دانش‌بنیان، مجریان و بهره بردارها اجرا خواهد شد.

دهقانی ادامه داد: این موضوع الگو و تمرینی برای انجام کارهای تحول آفرین و مهم در کشور با همکاری و کار گروهی است. برای تاثیر گذاری‌های ماندگار، به شرکت‌های پیشران نیاز داریم که شکل‌گیری این کنسرسیوم‌ها، در قالب تعامل و همکاری شرکت‌ها با یکدیگر اتفاق می افتد.

رونق برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان بین‌المللی

رئیس بنیاد ملی نخبگان، با اشاره به رشد 3 برابری استقبال از برنامه کارآفرینان و متخصصان بین المللی (کانکت) عنوان کرد: خوشبختانه در قالب برنامه کانکت، بیشترین ظرفیت ارتباط و تعامل ایجاد شد. اگرچه مهاجرت وجود دارد اما تمام تلاشمان را به کار ببندیم تا افراد نخبه، ارتباط خود را از هرکجای دنیا حضور دارند، با کشورشان حفظ کنند و هر نخبه ایرانی به نوعی سفیر کشورمان در حوزه علم و فناوری در آن نقطه از دنیا باشد.

وی با اشاره به تحول در شاخص‌های تشخیص نخبه و ارزیابی نخبگان، تاکید کرد: در گام نخست، می‌بایست شاخص‌های نخبگی، به سوی تاثیرگذاری تعییر یابد و در گام دوم حوزه نخبگی است که باید گسترده‌تر شود. سیاستمداران، فیلسوفان، بازرگانان، شاعران، کارآفرینان و مهارت‌مندانی داریم که تاثیرگذاری بسیار شگرفی در کشور دارند و می‌بایست در تعریف نخبگی جای بگیرند.

دهقانی، با بیان این‌که در تعریف جدید از نخبگان، باید به وزن نخبگی و میزان رشد آن‌ها توجه شود، افزود: توجه به نخبگان باید متناسب با میزان تاثیری باشد که ایجاد می کنند و همچنین رشد تاثیرگذاری که فعالیت آنان به دنبال دارد. به طور مثال تاثیر گذاری که یک نخبه با ۱۰ میلیون تومان ایجاد می‌کند با نخبه‌ای که همان تاثیرگذاری را با یک میلیارد تومان صورت می دهد متفاوت است.

دهقانی با بیان این که کشور به جذب نیروی انسانی جوان و دانش‌آموخته نیاز دارد واقعیتی اجتناب ناپذیر است و در همین راستا، روند جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی کشور دنبال می‌شود، عنوان کرد: روند جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی کشور، تا کنون بر مبنای جذب از طریق آزمون اداری استخدامی بود اما اکنون یک مسیر تجربه جدید را شاهد هستیم.

وی، با بیان این‌که امیدوارم با اصلاح نظام شناسایی و ارزیابی نخبگان توسط بنیاد ملی نخبگان، شاهد اثرگذاری بیشتر نخبگان در روند رشد کشور باشیم، ادامه داد: مسیر قانونی کشور به هرحال موانع و محدودیت هایی دارد که تا تسهیل آن باید اقدامات متعددی صورت بگیرد و در این مسیر اراده و عزم بنیاد ملی نخبگان در تحقق روند جذب نخبگان در ساختار اداری کشور جدی است.



اعلام نیاز برای جذب ۲هزار نخبه از سوی دستگاه‌های اجرایی کشور

در این نشست، ناصر باقری مقدم؛ قائم مقام بنیاد ملی نخبگان ضمن تبریک اعیاد شعبانیه، گفت: این آیین‌نامه از چند ماه قبل به همت جمع زیادی از دستگاه‌های اجرایی کشور با محوریت مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری و با تاکیدی که شخص رئیس جمهور به حمایت از جامعه نخبگانی دارد، به تصویب رسید. در این بسته انواع حمایت های مورد نظر نخبگان به آنان اعطا می شود.

وی با بیان اینکه برای تصویب این آیین نامه همکاری خوبی میان بنیاد ملی نخبگان و مسئولان دیگر دستگاه‌های اجرایی کشور ایجاد شد، افزود: براساس این آیین نامه دولت مقرر کرد سالانه حداقل ۲۰ درصد از ظرفیت جذب هیات علمی دانشگاه‌ها به نخبگان اختصاص پیدا کند.

وی ادامه داد: این موضوع هم نخبگان ساکن در ایران را شامل می‌شود و هم نخبگان ایرانی غیرمقیم که به ایران بازگشته‌اند و برای تحقق این مهم، خوشبختانه وزارت علوم و وزارت بهداشت نیز همکاری حداکثری با بنیاد ملی نخبگان داشته و دارند.

باقری مقدم ادامه داد: به منظور اجرای آیین نامه جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی کشور، بعد از مرحله شناسایی، توانمندسازی افراد برای اشتغال موثر در دستگاههای اجرایی آغاز شد اما برای تحقق اهداف تعیین شده، دستگاه اجرایی باید تعامل حداکثری با سازمان اداری استخدامی داشته باشند.

وی گفت: همچنین تاکنون موافقت‌نامه های خوبی در این حوزه به امضا رسیده که از جمله آن می‌توان به اعلام نیاز استخدام هزار نفر در وزارت نیرو، ۴۰۰ نفر در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و هزار نفر در دانشگاه فرهنگیان و آموزش و پرورش و همچنین صد نفر در معاونت حقوقی ریاست جمهوری اشاره کرد.

قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه این برنامه برای اولین بار در کشور اجرا می‌شود و طبیعتاً روندها آنگونه که باید تسهیل نشده، تصریح کرد: سازمان اداری استخدامی در حال حاضر ظرفیت اختصاصی دوهزار نفره برای جذب نیروی انسانی نخبه و مستعدبرتردر دستگاه‌های اجرایی را به بنیاد ملی نخبگان اعلام کرده است.


پیروزی در جنگ های ترکیبی نیازمند حضور فعال نخبگان است

محمدصادق خیاطیان؛ رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری نیز در این نشست با اشاره به اهمیت موضوع نخبگان و لزوم حمایت از آنان، گفت: موضوع حمایت از نخبگان همواره مورد توجه مسئولان کشور به ویژه رهبر معظم انقلاب بوده است.

وی افزود: ارتباط بین نخبگان و جامعه یکی از موضوعات مهم در جامعه‌شناسی است و این امر در جامعه ایرانی که در آن مردم نقش آفرینی بالایی در حکمرانی و سیاستگذاری دارند، از اهمیت بیشتری برخوردار است. در واقع، در انقلاب اسلامی به دلیل نقش آفرینی ویژه مردم در حکمرانی و توسعه، ارتباط نخبگان و جامعه باید بیش از جوامع دیگر مورد توجه قرار بگیرد.

خیاطیان ادامه داد: از اول انقلاب توجه به نخبگان و دانشگاهیان به عنوان یک رویکرد اساسی در بین مسئولان وجود داشت و در هر دوره مسئولان تلاش کردند بنا به اقتضائات جامعه و نیازهای موجود، موضوع حمایت از نخبگان و زمینه‌سازی برای اثرگذاری آنان را در جامعه مورد توجه قرار دهند و برنامه های منطبق با شرایط همان زمان را طراحی و اجرا کنند.

رییس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری اضافه کرد: به عنوان نمونه در دوران دفاع مقدس گرچه حمایت مالی جدی از جامعه نخبگانی صورت نمی پذیرفت اما نخبگان و دانشگاهیان تلاش کردند در حوزه دفاع مقدس با انگیزه های الهی و غیر مادی اثرگذاری بهینه داشته باشند. این اثرگذاری در دوره سازندگی و دوران بعد نیز ادامه یافت.

خیاطیان اظهار داشت: تاثیرگذاری نخبگان مهمترین دلیل رشد علمی کشور در سال های بعد از انقلاب بود. فراموش نکنید کشور در سال‌های ابتدای انقلاب برای تقویت نیروی متخصص نیز با مشکلات متعددی مواجه بود و بعضاً مجبور به اعزام نیرو به خارج از کشور می‌شد اما با توسعه تحصیلات تکمیلی و همچنین توسعه رشته ها بنا بر نیازهای موجود کشور، امروزه رشد علمی ایران بر هیچکس پوشیده نیست. این موفقیت‌ها مرهون تلاش‌های نخبگان است.

وی یادآور شد: در دوره کرونا نیز علیرغم تمام تحریم ها و محدودیت های موجود در برخورداری از امکانات و تجهیزات روز پزشکی و حوزه سلامت، نخبگان توانستند با همت و تلاش مضاعف و انگیزه‌های معنوی و نیازهای کشور را در اکثر موارد رفع کنند و با تولید واکسن های پیشرفته، مشکلات  را نیز به حداقل برسانند.

وی با اشاره به نقش مهم نخبگان در توسعه یافتگی کشور، تصریح کرد: کشور امروز درگیر جنگ های ترکیبی اقتصادی، سیاسی و اجتماعی است که برای موفقیت در آنها و تحقق اهداف از پیش تعیین شده، نقش‌آفرینی ویژه نخبگان یک ضرورت است.

خیاطیان یادآور شد: دولت سیزدهم اهتمام جدی به حمایت از نخبگان دارد و همواره به این مهم تاکید کرده است. حتی در دوره انتخابات نیز در محفل های گوناگون و در نشست‌های مختلف، حمایت از نخبگان به عنوان مهمترین رویکرد این دولت بیان شد.


***
ما را در شبکه‌های اجتماعی به آدرس bmnirann@ دنبال کنید.

  • گروه خبری : newNews,SlideShow
  • کد خبر : 164651
مدیر سایت
خبرنگار

مدیر سایت

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید