اشکواری ضمن اشاره به علل تأثیرگذاری ایرانیان بر تمدن اسلامی، تجارت و بازرگانی دریایی و ارتباط با جوامع اسلامی را از راههای انتقال علوم از تمدن اسلامی به غرب دانست.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ به منظور ارتقای خودآگاهی ملی و حس دلبستگی به میهن اسلامی و همچنین آگاهی از خدمات متقابل اسلام و ایران با تأکید بر جایگاه بی بدیل اسلام در شکلدهی به هویت ایرانی و ارتقای تمدن اسلامی، برنامه معرفتی- هویتی با عنوان «کارگاه تاریخ تمدن ایران و اسلام» به همت بنیاد نخبگان استان زنجان برگزار شد.
در ابتدای این وبینار، محمدجعفر اشکواری؛ مدیر گروه تاریخ و تمدن بینالملل اسلامی دانشگاه زنجان به مفهومشناسی تمدن با چهار رویکرد ماهیتنگر، تمایزنگر، علتنگر و تحلیل مفهومی اشاره کرد و گفت: فرهنگ و تمدن اسلامی مجموعه باورها و ارزشهایی است که نمود آن در پیشرفت علم و هنر و ظهور نهادهای اجتماعی و سیاسی در بین ملل و مردمی به وجود آمد که اسلام را به عنوان دین خود پذیرفتند.
وی از تمدنهای ایران، یونان، هند و مصر به عنوان تمدنهای تأثیرگذار در مرحله شکلگیری و شکوفایی تمدن اسلامی یاد کرد و ضمن اشاره به علل تأثیرگذاری ایرانیان بر تمدن اسلامی، به بیان ویژگیهای هنر اسلامی، مفهومشناسی و انواع آن به عنوان دستاوردهای تمدن اسلامی پرداخت و به انواع مساجد ایران در دوره اسلامی اشاره کردند.
عضو هیئتعلمی دانشگاه زنجان ویژگیهای معماری اسلامی در برجها و برجمقبرهها از جمله گنبد قابوس (بلندترین برج آجری جهان)، برج مقبره گنبد عالی (گنبدعلی)، برج رادکان (ابراز رصد)، مقبره امیراسماعیل سامانی، گنبد سلطانیه (دانشگاه هنر و معماری ایرانی-اسلامی) را تشریح کرد.
اشکواری حضور مسلمانان در مناطق قلمرو بیزانیس، تمدن اسلامی در اندلس یا اسپانیای امروزی، جنگهای صلیبی و انتقال دانش و علوم از تمدن اسلامی به غرب، تجارت و بازرگانی دریایی و ارتباط با جوامع اسلامی را از راههای انتقال علوم از تمدن اسلامی به غرب دانست.