عزیز با اشاره به اهمیت نگارش و انتشار مقاله و نقش آن در اشاعۀ یافتهها و دانستههای تحقیقاتی و پژوهشی، اخلاقمداری را از اصول اصلی مقالهنویسی دانست.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ در ادامۀ برگزاری برنامههای توانافزایی و مهارتآموزی و با هدف افزایش توانمندی مستعدانبرتر، کارگاه آموزشی روش تحقیق و مقالهنویسی به همت بنیاد نخبگان استان ایلام برگزار شد.
در این کارگاه، نعمت عزیزی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه ایلام با اشاره به آخرین تعریف از مقاله، گفت: مقاله نوشتهای است که درباره موضوعی خاص با حجمی متوسط نوشته میشود و معمولاً در روزنامه، مجله و گاهنامه و گاه در کتاب جای میگیرد.
وی افزود: مقاله بهترین راه انتقال دانش و تجربیات نظاممند حاصل از پژوهش به صورتی مدون و مفید به دیگران و نسلهای بعد است که شامل مقالات اصیل علمی پژوهشی، مقالات علمی مروری و مقالات علمی ترویجی است.
عزیزی انواع مقالات از لحاظ درجه اعتبار و کیفیت مقاله را تشریح کرد و توضیحاتی دربارۀ مؤسسه ISI ارائه و اضافه کرد: این مؤسسه در سال 1960 توسط دکتر یوجین گارفیلد تأسیس و بعدها توسط تامسون و هلتگیر خریداری شد و در حال حاضر نیز به عنوان مؤسسه اطلاعات علمی تامسون شناخته میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه ایلام با اشاره به مراحل مختلف نگارش مقاله، تأکید کرد: عنوان، خلاصه، مقدمه، بدنه اصلی مقاله شامل: تعریف و بیان مسئله، ادبیات موضوع، مدلسازی، حل مدل و ارائه مثال نمونه، تجزیه و تحلیل نتایج، نتیجهگیری و جمعبندی و همچنین مراجع، ساختار یک مقاله علمی را تشکیل میدهند.
وی با اشاره به لزوم اخلاقمحوری در انتشار مقالههای علمی، اظهار داشت: استفاده از نظرات، روشها یا جملات دیگران بدون ذکر منابع و با قصد بیان اینکه محتویات علمی و ادبی مقاله حاصل فعالیت خود نویسنده است، یک تخلف محسوب میشود که میتواند عواقب بسیاری به همراه داشته باشد.
عزیزی اضافه کرد: فعالیتهایی که ممکن است به عنوان سرقت ادبی درنظر گرفته شود شامل خریدن، برداشتن و یا قرض گرفتن یک برگه، کپی کردن مطالب از منابع دیگر بدون ذکر منبع، بهرهگیری از نظرات دیگران بدون ذکر منبع آن و تفسیر یک مطلب بسیار شبیه به مطلب اصلی، است.
وی در پایان ضمن پاسخ به سؤالات شرکتکنندگان، به معرفی قابلیتها و سرویسهای پایگاههای اطلاعاتی پرداخت و روش استفاده از پایگاههای اطلاعاتی را تشریح کرد.