بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN
  • 1398/07/03 - 15:23
  • - تعداد بازدید: 1596
  • - تعداد بازدیدکننده: 102
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
معاون توسعه و مدیریت منابع بنیاد ملی نخبگان:

نیروی‌انسانی بیشترین نقش را در تحقق ماموریت‌های سازمانی دارد

چیت‌ساز گفت: تمام دارایی‌های سازمان، قابلیت‌های خاص آن، فرایندهای سازمانی، ویژگی‌ها، اطلاعات و دانش آن و هر چیزی که به بنیاد اجازه دهد با طراحی و پیاده‌سازی استراتژی‌های مختلف، کارایی و اثر بخشی خود را افزایش دهند، منابع سازمان محسوب می‌شوند. اما هیچکدام نمی‌توانند اهمیت بالاتری نسبت به نیروی‌انسانی داشته باشند.

~/Asset/News/News/Image/IMG_0972tasssss.JPG
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد ملی نخبگان؛ سی‌ودومین نشست سراسری رؤسای بنیادهای نخبگان استانی با حضور قائم‌مقام، معاونان بنیاد ملی نخبگان و رؤسای بنیادهای نخبگان استانی در حال برگزاری است.




در این نشست، احسان چیت‌ساز؛ معاون توسعه و مدیریت منابع بنیاد ملی نخبگان با اشاره به نقش مهم نیروی‌انسانی در موفقیت سازمانی و سیستمی، گفت: منابع بسیاری در توسعه و پیشرفت نقش دارند اما هیچکدام نمی‌توانند اثرگذاری بالاتری نسبت به نیروی‌انسانی داشته باشند؛ از این روست که رهبر انقلاب با توجه به اهمیت نقش سرمایه‌های انسانی بر تشکیل بنیاد ملی نخبگان تاکید داشتند.


وی افزود: بنیاد ملی نخبگان نیز بنا بر همین ضرورت در پی شناسایی، هدایت و حمایت از اجتماع نخبگانی کشور است تا اعضای این اجتماع بتوانند اثرگذاری بهینه‌ای در روند پیشرفت و تعالی کشور داشته باشند.


چیت‌ساز ادامه داد: یکی از عوامل مهم در موفقیت سازمان، تطابق و تناسب بین توان و قابلیت‌های سرمایه های‌انسانی و رسالت‌های سازمان مربوطه است. در واقع، سازمان تنها با ایجاد این تطابق می‌تواند چابک و خستگی‌ناپذیر مسیر خود را به سمت اهداف تعیین‌شده طی کند.



معاون توسعه و مدیریت منابع بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: یکی از عوامل بسیار مهم در ارتقاء کارایی افراد در قالب یک سازمان، انگیزه‌های فردی است، بطوریکه اگر انگیزه‌های فردی با اهداف سازمانی همسو باشند، فرد بالاترین خروجی عملکردی و کارآیی را خواهد داشت. از این رو هم‌راستاسازی انگیزه های فردی و ماموریت های سازمانی ضروری است و نظام مدیریت عملکرد بنیاد ملی نخبگان این موضوع را دنبال خواهد کرد.


چیت‌ساز تأکید کرد: در ارزیابی عملکرد نیروی‌انسانی، مشخص بودن و شفافیت سنجه‌های ارزیابی یک ضرورت است. علاوه بر آن، به دلیل اینکه طی آن ذهن ارزیابی کننده وزن بیشتری برای اطلاعات تازه قائل می‌شود تا داده‌های قبلی، فرم وقایع حساس در نظام ارزیابی پیش بینی می شود.



وی افزود: کوتاه سازی بازه‌‌های زمانی بین ارزیابی‌ها به افزایش دقت و ارتقای کیفیت بازخورد عملکردی منجر می شود.


معاون توسعه و مدیریت منابع بنیاد ملی نخبگان، مشخص‌شدن مأموریت‌های شغلی و شفافیت در ارزیابی را از دیگر عوامل مهم در نظام مدیرت عملکرد عنوان کرد.


چیت ساز تاکید کرد؛ تحول در نظام بودجه ریزی، طرح جامع مشاغل بنیاد، تهیه کاتالوگ خدمات بنیاد، توان سنجی و کانون ارزیابی، مربی گری نخبگان و هم‌راستاسازی راهبردی از جمله اقدامات اخیر معاونت توسعه مدیریت و منابع بنیاد ملی نخبگان است.


لازم به ذکر است، سی‌ودومین نشست سراسری رؤسای بنیادهای نخبگان استانی تا پنجشنبه؛ چهارم مهرماه در محل بنیاد ملی نخبگان ادامه خواهد داشت.  


 

  • گروه خبری : newNews
  • کد خبر : 155816
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم