دورعلی با اشاره به نقش مهم خودباوری در ایجاد اکوسیستم کارآفرینی و فناوری، گفت: ازخودگذشتگی، ابتکارات مالی، ایجاد باور در صنعت و تغییر باور دانشجویان لازمۀ اثرگذاری دانشگاه در توسعۀپایدار کشور است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ مراسم افتتاحیه چهارمین دورۀ طرح شهید احمدیروشن با حضور سورنا ستاری؛ معاون علمیوفناوری ریاستجمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان، قائممقام و معاونان بنیاد ملی نخبگان، رؤسای دانشگاههای تهران و صنعتیشریف و جمعی از اعضای هیئتعلمی دانشگاههای برتر کشور و مستعدانبرتر در دانشگاه تهران برگزار شد.
در این مراسم، محمد دورعلی؛ عضو هیئتعلمی دانشگاه صنعتیشریف با اشاره به لزوم حرکت دانشگاه به سمت صنعت و پرهیز از افراط در فعالیتهای غیرکاربردی، گفت: پرداختن به مسائل نظری و تأکید بر نشر مقاله، جایگاه دانشگاههای کشور را در حد یک مشاور برای صنعت تنزل داده است.
وی افزود: متأسفانه آئیننامههای ارزشیابی و ارتقاء اعضای هیئتعلمی نیز تأکید بسیاری بر مقاله دارد و از سوی دیگر، دانشگاهیان نیز اغلب رغبتی برای حضور در صنعت نشان نمیدهند چراکه حضور در محیط دانشگاه و نشر مقاله در بسیاری موارد سادهترین راه برای ارتقاء یافتن است خاصه اینکه امروزه در مجلات علمی تعدد و تراکم بالایی وجود دارد.
دورعلی ضعف اعتمادبهنفس را یکی از عوامل مهم در عدمحضور دانشگاهیان در بخشهای مختلف صنعتی برشمرد و ادامه داد: علاوه بر امکانات و زیرساختهای لازم، فرد دانشگاهی باید در وهلۀ اول خودباوری لازم برای حضور فعال و موفق در صنعت و به توانایی خود برای حل مسائل جاری کشور ایمان داشته باشد.
عضو هیئتعلمی دانشگاه صنعتیشریف در ادامه با اشاره به رسالت دانشگاههای فنی و مهندسی، پاسخگویی به نیازهای جامعۀ بومی را مهمترین رسالت این دانشگاهها قلمداد و تصریح کرد: دانشگاههای فنی براساس نیازهای موجود و به عنوان پیشرو و انگیزنده ایجاد شدهاند و تنها زمانی کارکرد واقعی را دارند که بتوانند در حل مسائل جاری کشور نقشآفرینی ویژه داشته باشند؛ در غیر اینصورت این دانشگاهها نیز خروجیای جز مقاله نخواهند داشت.
دورعلی اضافه کرد: عدمانطباق دانشگاه با جامعۀ بومی، یکی از دلایل مهم در کاهش اثرگذاری علم تولید شده در جامعه است.
وی ضمن تاکید بر ضرورت اتکا به نیروی متخصص داخلی و تمرکز بر داشتههای بومی یادآور شد: برخی کشورهای توسعهیافته در تولید علم و مقاله جایگاه بسیار پایینتری از ایران در ردهبندیهای جهانی دارند اما به دلیل موفق بودن در تبدیل علم به کاربرد و تجربه، توانستهاند به پویایی صنعتی و اقتصادی دست یابند؛ به عنوان مثال مالزی کشوری است که در آن نزدیک به 80% تولیدات علمی در راستای رفع نیازهای داخلی و توسعۀ بخشهای مختلف ازجمله صنعت بکار گرفته میشود.
عضو هیئتعلمی دانشگاه صنعتیشریف با بیان اینکه دانشگاه نباید به بهانههای مختلف خود را ایزوله کند و از جامعه جدا شود، یادآور شد: حضور در بخشهای عملی علم و فناوری و تلاش برای تبدیل یافتهها و دانستههای دانشگاهی به کاربرد نیازمند ازخودگذشتگی، ابتکارات مالی، ایجاد باور در صنعت و تغییر باور دانشجویان است.
لازم به ذکر است، محمود سعادتفومنی؛ قائممقام بنیاد ملی نخبگان، آریا الستی؛ معاون سرآمدان و نخبگان، حسن سالاریه؛ معاون آیندهسازان، احسان چیتساز؛ معاون توسعه مدیریتومنابع بنیاد ملی نخبگان، محمود نیلی؛ رئیس دانشگاه تهران و فتوحی؛ رئیس دانشگاه صنعتیشریف، از دیگر حاضران در این نشست بودند.