سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری و رییس بنیاد ملی نخبگان در یادداشتی اینستاگرامی، عملکرد زیست بوم اقتصاد دانش بنیان در مبارزه با ویروس کرونا و فایق آمدن بر مشکلات ناشی از این بحران نکات مهمی را مطرح کرده است که متن کامل آن را در ادامه می خوانید.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بنیاد ملی نخبگان، متن این یادداشت بدین شرح است:
«تاکنون صدها پروژه تحقیقاتی برای کشف ماهیت ویروس و رفتار آن تعریف شده و در حال انجام است. بیش از 2000 تست بالینی در قالب 76 پروژه جهت کشف پروتکل های درمانی، داروهای موثر، روش های سلول درمانی، استفاده از پلاسمای خون بیماران بهبودیافته و داروهای گیاهی موثر بر بیماری انجام شده است. بسیاری نتایج قابل توجهی داشته است و این صدها هزار ساعت کار تحقیقاتی باعث توسعه دانش مقابله با بیماری، حذف داروهای بی تأثیر بر روند بیماری و توسعه سه پروتکل درمان موثر بر بیماری بوده که نتیجه آن تأثیرات قابل توجهی در کاهش تلفات بیماران داشته است.
مطالعات با مشارکت بسیاری از دانشمندان، محققین شاغل در پژوهشگاهها، دانشگاهها و شرکتهای دانش بنیان انجام شده است. پروژه های متعددی برای کشف واکسن با مشارکت شرکتها و پژوهشگاهها در جریان است و ماهیت ژنتیکی ویروس در حال استخراج.
برای تشخیص بیماری خوشبختانه دو نوع کیت با دو نوع روش مختلف یکی بر پایه بزاق و یکی بر پایه آزمایش خون در داخل کشور به تولید انبوه رسیده است. هر دو روش مزایای خاص خود را دارد و به زودی خبرهای خوبی برای تولید انبوه کیت تشخیص سریع اعلام می شودد که قابلیت تست در مقیاس چند میلیون در هفته را خواهد داشت.
سامانه های هوش مصنوعی به طور وسیعی برای تشخیص بیماری به بازار عرضه شده است و اپلیکیشن های متعددی با هدف پیش بینی و پیگیری از ابتلاء به بیماری توسعه پیدا کرده است.
در حالیکه کشورهای پیشرفته با مشکلات جدی در تأمین تجهیزات پزشکی و بیمارستانی خود دست به گریبانند در ایران شرکت های دانش بنیان همه این محصولات را در داخل تولید کرده اند و تاکنون هیچ بیماری کمبود این تجهیزات از جمله ونتیلاتور، سی تی اسکن، تجهیزات اتاق های آی سی یو و عمل، اکسیژن ساز، بای پپ و ... را تجربه نکرده است.
تاکنون چندین خط تولید ماسک به بازار عرضه شده و ظرف 15 روز آینده حدود 40 خط تولید جدید داخلی اضافه می شود. همه داروهای مورد استفاده در داخل تولید می شود. حتی موارد جدیدی که در لیست دارویی نبوده اند در عرض چند روز توسط شرکت ها به تولید آزمایشی و به زودی به تولید انبوه می رسند.
در حوزه آموزش و سلامت مجازی اتفاقات بی نظیری افتاده است اما هنوز راه زیادی برای همه ما باقی مانده است. تمامی این موفقیتها به مدد فرزندان شما مرم شریف ایران و جوانان تحصیل کرده این کشور رخ داده است.»