شریعتی با اشاره به اینکه تحقیقات هدفدار و در مرزدانش میتواند بسیاری از مشکلات پیشروی کشور را پاسخ دهد، گفت: برای تحقیقات کاربردی مؤثر بایستی عقبه عظیمی از پژوهشهای پایه هدفدار و در مرزدانش موجود باشد.
در این مراسم، منصور شریعتی؛ رئیس بنیاد نخبگان استان اصفهان به بیان چالشهای پیشروی پژوهشهای کاربردی و پایه پرداخت و گفت: همواره گروهی به دفاع از پژوهشهای پایه تأکید دارند در حالیکه برخی کارشناسان تحقیقات کاربردی را بر تحقیقات پایه برتری میدهند.
وی افزود: عدمتعریف صحیح و شناخت از این دو نوع پژوهش اولین اشتباهی است که معمولاً رخ میدهد.
شریعتی ادامه داد: در مقابل هم قرار دادن تحقیقات پایه و کاربردی، اشتباه بزرگی است؛ در حالیکه این دو در امتداد هم هستند و لازم و ملزوم یک دیگرند. زیربنای تحقیقات کاربردی، تحقیقات پایه است و برای تحقیقات کاربردی ایجاد فضا و مسیر میکند؛ از طرفی، تحقیقات کاربردی نیز برای تحقیقات پایه ایجاد انگیزه میکند.
رئیس بنیاد نخبگان استان اصفهان تصریح کرد: استفاده افراطی از مقاله برای ارزیابی رشد علمی کشور و هدایت محققان به این سمت، اشتباه بزرگی است.
وی اضافه کرد: مقایسه نسبت بین نیروی انسانی، میزان مقالات و سهم آن در ناخالص ملی در کشور کرهجنوبی، مالزی و ایران نشاندهنده عدمدرک صحیح از نقش تحقیقات کاربردی و پایه در بخش پژوهشی کشور است. درک صحیح از نقش دانشگاه در جامعه و بازارکار و تولید فارغالتحصیلان باسواد ویژه بازار کار و عدمتناسب بین تحقیقات دانشگاهی با مشکلات بازار کار وجود ندارد. همچنین عدمنیاز دستگاهها و کارخانجات به نتایج تحقیقات دانشگاهی حتی تحقیقات کاربردی، یکی دیگر از معضلات موجود است.
شریعتی در پایان با اشاره به اینکه تحقیقات پایه نباید بیهدف باشد، تأکید کرد: تحقیقات هدفدار و در مرزدانش میتواند بسیاری از مشکلات پیشروی کشور را پاسخ دهد. در واقع برای تحقیقات کاربردی مؤثر بایستی عقبه عظیمی از پژوهشهای پایه هدفدار و در مرزدانش موجود باشد.